Pandemin har skjutsat digitaliseringen ett antal år framåt och tvingat företag att anpassa sig till att kunna ställa om snabbare. Det är tydligt att en stor del i det förändrade konsumentbeteendet inte bara är en anpassning till pandemins begränsningar utan helt enkelt är ett nytt beteende som är här för att stanna och som direkt påverkar varumärkenas och dess marknadsförares förutsättningar.
1. Smekmånaden över för sociala medier
Smekmånaden för sociala medier har varit lång och kanske är den på väg att ta slut. Många marknadsförare har fått erfara att det inte bara handlar om att skapa ”engagerande content”. Det krävs även stora investeringar för att köpa exponering. Sociala medier är inte längre hållbart som ensam mediekanal eller kanske inte ens som huvudmedia.

Utomhusreklam har istället vuxit fram som det nya heta när skyltarna har blivit digitala och flexibla. Många ser utomhus som det enda existerande räckviddsmediet nu när linjär TV tappar så tydligt och ingen tror ju att dagstidningarna kommer att återhämta sig. Metaverse? Well, just nu är det de stora utomhusaktörerna som tar andelar av reklambudgetarna.
2. Vikten av att förstå ”streaming marketing”

Allt fler prenumererar på olika streamingtjänster (numer fler än de som har kabel-TV). Samtidigt har vi lärt oss att hantera streaming både via alla digitala möten som pandemin tvingats oss samt att vi ständigt matas av videos i de olika sociala tjänsterna vi använder. Marknadsförare behöver förstå hur man kan marknadsföra sig i ”streamade format”, t ex via s.k. live video shopping.
3. Förpackningsdesign allt viktigare

Förpackningsdesign kommer att få en stor betydelse för att få uppmärksamhet både i detaljhandelshyllor och i en digital kontext. Allt går så snabbt i flödet att det inte finns någon tid att visa annat än själva produkten. Företag som vill synas kommer att satsa på en djärvare design som väcker känslor och berättar en historia.
4. Slut på att prata om hållbarhet och värderingar – nu är det bara exekvering som gäller

Naturen, både som begrepp och visuellt – står för avkoppling, hälsa och hållbarhet. Alla D2C varumärken kommer att behöva anpassa sin produktutveckling (och inte bara kommunikationen) för att möta de medvetna konsumenterna. Det kommer att komma tjänster som direkt avslöjar om varumärket ”greenwashar”. Konsumenterna kommer att välja varumärken som inte bara pratar utan också agerar. Konsumenterna vill ha fakta för att välja och vara lojala.
5. Social distansering – ett nödvändigt format

Pandemin stängde igen butiker på ett bryskt vis. Men nu när de öppnar igen känner många konsumenter sig fortfarande ovilliga att mingla på trånga ytor. Det här behöver företagen fortsatt anpassa sig till och det handlar om att se på det digifysiska med nya ögon. Hur kan man skapa en upplevelse som är lika bra eller bättre digialt? Hur kan man skapa en digital upplevelse som är lika bra som en fysisk. Eller bättre.
Källa: Big eye agency