Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
5 megatrender 2022 som alla marknadsförare behöver känna till - ExploreCurate

5 megatrender 2022 som alla marknadsförare behöver känna till


Ett nytt år står inför dörren och som vanligt gömmer sig svaren på trenderna i det gångna årets skuggor. Här kommer mina 5 tydligaste megatrender inom digital marknadsföring.

1. Communities blir allt viktigare för varumärken

Fostering an open and inclusive community with our creators

Över 50 miljoner människor runt om i världen betraktar sig nu som kreatörer och influencers och de grupperar sig allt tydligare i olika communities.

Under 2022 kommer vi att se många varumärken som kommer att kartlägga, kategorisera och försöka bli en del av dessa communities för att lära sig mer om sina kunder, inspireras av innehåll och såklart för att nå ut till nya kunder. Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer att se de första ”community konsulterna” redan under första halvåret.

2. Marknadsförare behöver bli mer kreativa

XO Team (xoteam) Tik Tok - YouTube

Nyligen önskade TikToks Nordenchef Liv Sandberg att de svenska varumärkena skulle bli mer kreativa och hon har helt rätt. Det handlar om att inte göra annonser utan att bli en del av innehållsformatet. ”Gör inte annonser. Gör TikToks.” ”Sluta avbryta. Börja inspirera.” (Pinterest) och”bli en del av Snapchatters vardagliga konversationer.”

Varumärken som vill sticka ut 2022 kommer att behöva arbeta hårdare för att skapa innehåll som speglar och berikar den distinkta upplevelsen som erbjuds av varje socialt nätverk. Det ska bli intressant att se alla försök och vilka varumärken som knäcker koden.

3. Sociala medier får en egen avdelning

Can we split our house in two? | Financial Times

Nu har de flesta företag blivit bekväma med sociala medier och hittat sätt att mäta insatserna. Sociala medier fick sin hemvist på marknadsavdelningen, men under 2022 kommer vi sannolikt att se företag som levlar upp och flyttar delar av sin sociala medier satsning till en helt ny avdelning eller slår ihop den med kundinsikter.

Vi kommer de närmaste åren att se minst två grupperingar som jobbar med sociala medier, de som skapar innehåll och de som jobbar med analys och strategi. Det kanske är nu du behöver välja sida?

4. Den digitala köpupplevelsen kommer att revolutioneras

DIY eCommerce: 9 Tips to Boost Sales and Conversion (2022)

Pandemin har satt många spår och ett av de tydligaste är hur snabbt handeln flyttade över på nätet. Idag e-handlar hela 84 % av konsumenterna och det har visat sig att konsumenterna tyckte att upplevelsen var sådär.

Under 2022 kommer den digitala köpupplevelsen att bli en stor konkurrensfördel. Vi kommer att se hur företag börjar kartlägga de komplexa kundresorna noggrannare, hur katalogliknande webbshoppar kommer att förändras i form och flöden och hur t ex liveshopping kommer att explodera i olika format och kanaler.

5. Hållbara kundrelationer

Customer Care: Concept, Examples, & How to have Good Customer Care

Vi har levt i en tydlig era där företag satsar på att fånga in nya kunder medan man inte ger sina befintliga kunder den kärlek de förtjänar. Den eran lider mot sitt slut för att den inte är hållbar. Kostnaden för en ny kund har blivit för hög och företagen kan helt enkelt inte räkna hem investeringen längre.

Under 2022 kommer vi att se hur Marketing Automation mognar och växer ihop med lojalitetsprogram och inte bara snurrar runt KPI:n konvertering av nya kunder. Vi kommer att se nya kundklubbar växa fram som inte bara belönar köp utan också lojalitet och ambassadörskap.