Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
7 innovativa initiativ som kan förändra världen 2022 - ExploreCurate

7 innovativa initiativ som kan förändra världen 2022


Instagram och TikTok lanserar flera nya möjligheter för oss att uttrycka vår narcissism, men det kanske inte gör någon viktig skillnad när 2022 summeras. Nej, de riktigt innovativa initativen sker inom helt andra områden. De flesta både viktiga och utmanande. Här kommer ett utdrag från Fast Company’s sammanställning som får oss att hoppas på ett riktigt intressant 2022 och tänka sig att Sverige är i centrum för en av de viktiga initiativen.

1. Robotbåtar som städar upp haven

Turtles, too, are put in danger by marine debris. Turtles can easily be entangled in discarded fishing nets or mistake the gelatinous texture of plastic for a jelly, their favorite food.

Nya havsrenande fartyg utvecklas som bygger på trål-och-fångst-konceptet men som inte bränner fossila bränslen. Möt till exempel FRED – den flytande roboten för att eliminera skräp. FRED drivs med solenergi och fångar upp plastbitar så små som 5 mm. Musikgruppen Coldplay sponsrade en liknande robotbåt för plastinsamling i år, som distribuerades till Malaysia där den samlar upp till 110 ton skräp varje dag.

2. Solcellsdriven campingbil

Ett team av studenter från Nederländerna ska genomföra en 300 mil lång roadtrip genom västra Europa i en solcellsdriven husbil som de designade och byggde själva. Stella Vita som husbilen heter är designad för två passagerare och har kök, sittgrupp, säng, dusch och toalett. Med enbart solenergi kan fordonet klara upp till 80 mil på en solig dag, nå en topphastighet på 140 km/h, samt driva alla inre bekvämligheter, en TV och en bärbar dator.

Men då Stella Vita är en rolig tillämpning av vad man kan göra med elbilar är den verkliga innovationen den japanska innovationen att utvinna energi från tyfoner.

3. Ladda batterierna med tyfoner

Challenergy's Magnus Vertical Axis Wind Turbine, which can work in cyclonic conditions is seen on the Ishigaki island, Okinawa prefecture, Japan August 3, 2018, in this handout image released by Challenergy. Courtesy of Challenergy/Handout via REUTERS

I Japan har en start-up som heter Challenergy designat en turbin som fungerar under cykloniska förhållanden, vilket vanligtvis stänger av de flesta vindanläggningar. Challenergy gör cykloner till en potentiell energikälla. Detta är extra relevant i Japan som i genomsnitt upplever 26 tyfoner och tropiska stormar om året, och med meteorologer som säger att sådana naturfenomen blir allt vanligare och kraftfullare med klimatförändringarna.

4. Mjölk utan kor

A closeup of a glass of milk on grass with cattle grazing in the background

”Komjölk utan kor” kommer att finnas i israeliska butiker år 2023, efter att Tel Aviv-baserade Imagindairy,samlat in rekordhöga $13m (£9,7m) i såddfinansiering från investerare för att hjälpa det att göra traditionella mejeriprodukter från mikroorganismer.

5. Riktigt höga vertikala odlingar

Jian Mu Tower. Image via CRA-Carlo Ratti Associati

Den kallas ”världens första odlingsskrapa” och ska byggas i Shenzhen, Kina. Det 218 meter höga, 51 våningar höga Jian Mu-tornet kommer att innehålla ett storskaligt jordbrukssystem med förmågan att producera grödor för att mata 40 000 människor per år.

6. Vindpaneler ersätter solpaneler?

Designern och entreprenören Joe Doucet har skapat en kinetisk skulptur i väggstorlek för att kanalisera vindens kraft för att driva hem. Ett dussintals spinnblad som är uppradade i ett rutnät med 25 axlar, snurrar och genererar kraft när de fångar vinden.

7. Hjälporganisationer satsar på innovation

Anwar and Dina present their idea in the UNICEF Innovations Lab at Start-Up Za'atari

Roligt att Sverige går i täten när UNICEF satsar på innovation genom att skapa ett första Global Center for Innovation i Stockholm. Målet är att unga ska utveckla tjänster som ska hjälpa andra unga i utsatta länder.

Genom att lokalisera det centrala innovationscentret i Sverige kommer UNICEF och Sverige att samarbeta för att bygga ett robust globalt innovationsekosystem som arbetar mot en ljusare värld för varje barn. Det inkluderar att engagera svenskt företag, akademi och civilsamhälle som tillsammans levererar internationellt bistånd med fokus på hållbarhet och innovation.

Här finns chansen för svenska entreprenörer, företag och myndigheter att göra en insats!

Källa: Fast Company