Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
7 patenterade sätt att döda kreativitet på jobbet - ExploreCurate

7 patenterade sätt att döda kreativitet på jobbet


Under min karriär har jag sakta men säkert valt bort administration. Varför? Jo, jag prioriterar helt enkelt bort det som jag tycker är krångligt och stjäl energi och väljer det som är kreativt och som driver affärerna framåt. Det där kan man tycka mycket om och jag är medveten om att alla inte resonerar som jag. Och tack och lov för det.

Kreativitet är dock en av de allra viktigaste delarna i framgången för ett företag och om man tar död på kreativiteten tar man effektivt död på företaget. Därför kan det vara bra att känna till vad som dödar kreativitet så att man helt enkelt undviker det.

1. Inget risktagande

Cannot Risk It GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Kreativitet handlar om att ta risker, bryta ny mark och testa nya saker. Om man känner sig begränsad i att ta risker dödar man idéer tidigt. En del av dem är såklart riktigt bra idéer.

2. Inarbetade processer

George is getting upset! - GIF on Imgur

Framgång handlar om att nå mål. Om processerna blir viktigare än målet kommer det inte att uppstå nya sätt att nå målen och när världen förändras fastnar företaget i gamla hjulspår.

3. Små resurser

too small to read gif - Album on Imgur

Kreativiteten ökar inte bara för att det finns outsinliga resurser i pengar och tid. Men om det finns för små resurser som hindrar idéer att realiseras kommer viljan att jobba med nya idéer att tryta.

4. ”Micro-managing”

Swamp247's Staff Predictions: Florida vs. Kentucky

Kreativitet trivs inte i en kontrollerad kontext och när cheferna är inne och petar i det mesta skapar det massor av frustration och få nya idéer.

5. Ingen gruppdynamik

Group GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Sätt likatänkande i en grupp och det händer inte så mycket. Men när personer med olika bakgrund, roller, kunskap, ålder, perspektiv, kultur mm mm får jobba tillsammans händer det desto mer. De flesta företag har insikten, men många jobbar kvar i silos.

6. Ingen feedback

Feedback GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Feedback är en underskattad metod både i en grupp, i förhållandet beställare och utförare samt i ett hierariskt sammanhang. Rätt form av feedback föder kreativiteten med nya perspektiv och driver i rätt riktning. Att lyssna och ge feedback är en stor kompetens som alla kan bli bättre på.

7. Problematisera mera

no problem gifs | WiffleGif

Personer som inte är vana att delta i en kreativ process kan lätt ta på sig rollen att vara ”realisten” och börja se svårigheter med att realisera idén. I den kreativa processen finns inga nej, bara tankar som för idén framåt.


Källa: ExploreCurate