Från början pratade vi bara om influencers som en homogen grupp. Snart började vi förstå att det finns stora och små influencers. Dessutom jättestora och pyttesmå. Mer om de olika grupperingarna utifrån antal följare kan du läsa om här: Mega, Macro, Micro eller Nano? Lär dig mer om de olika influencer kategorierna.
Nu behöver vi också tänka till lite kring hur vi vill uppfattas och vad vi vill åstadkomma. Det tycker jag är ett tydligt tecken på att influencer marketing börjar mogna.
1. Vi vill sälja, sälja, sälja

Välj nano och micro influencers. Det är närmare till köp när någon man känner och kan relatera till visar upp en produkt än om en stor kändis gör det.
2. Vi vill skapa känslor

Donationer eller produkter för personliga behov. Ja, då kan det vara bra att spela på känslor. Stora influencers med hög auktoritet tenderar till att bli lite väl korrekta. Välj micro influencers igen. De når fram utifrån sina relationer och känsla för vad sina följare går igång på.
3. Vi vill informera

Välj macro influencers. Ju mer komplext ämnet är desto bättre effekt ger de stora professionella influencerna. Men glöm inte bort att influencern behöver ha en naturlig relation till ämnet. Hen behöver inte vara expert, men absolut en i målgruppen. Väljer du bara utifrån kändisfaktor – mega influencers, finns en risk att följarna ser igenom och inte känner att influencern är en trovärdig avsändare.
4. Vi vill vara relevanta

Välj nano influencers, d v s de allra minsta. Deras följare är i princip kopior och mer relevant kan man inte bli.
5. Vi vill nå många

Här är det mega influencers som gäller. Stora kända influencers med generösa följarskaror och som kan sätta igång pr-vågor.
6. Vi vill skapa förtroende
Här väljer du bort mega influencers, men kan laborera med

Det viktigaste är att du verkligen säkerställer att influncern delar dina värderingar både före, under OCH efter samarbetet.
Källa: Joe Sinkwits, Digital Heretix