Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Sex saker du ska säkerställa innan du säljer ditt digitala företag - ExploreCurate

Sex saker du ska säkerställa innan du säljer ditt digitala företag


Andelen digitala företag som säljs ökar. En del grundare vill ta sitt bolag till börsen, vilket är ett sätt för grundarna att få in nytt kapital och även lossa en del till sig själva – men det är såklart inte för alla. Ett annat sätt är självklart att helt enkelt sälja företaget. Men det är inte riktigt samma sak att sälja ett företag med en digital affär som en traditionellt företag. Dels är företaget ofta inte så gammalt och lönsamheten har fått stå tillbaka för tillväxten.

Så vad ska du tänka på innan du säljer ditt företag om det bygger på en digital affär alt. vad ska du titta på om du köper ett företag med digital affärsmodell? Här kommer 6 viktiga saker att tänka på:

1. Se till att bolaget är lönsamt

En kraftig tillväxt är bra, men det betyder mycket att du kan visa på att företaget är lönsamet. Om så bara det senaste jämförbara halvåret. Ingen eller svag tillväxt? Då är ingen beredd att betala något alls.

2. Ordning och reda i ekonomi

Företaget behöver ha begripliga och standardiserade finansiella rapporter med balans- och resultaträkning. Det skapar trygghet för köparna.

3. CAC och CLV

Du behöver kunna visa på hur mycket dina produkter kostar, vad du säljer dem för och hur mycket marknadsföring du köper. Hur mycket kostar en ny kund = CAC (Customer Ccquisition Cost) och vad är kundens livstidsvärde = CLV (Customer Lifetime Value)?

4. Tydliga processer och rutiner

Blivande köpare vill komma in, ta över och driva företaget utan avbrott och därmed generera en avkastning på sin investering.

5. Kundlista

Kundlistan är den viktigaste tillgången. Ha ordning på kundlistan, konstaktuppgifter och historik. Allra helst dokumenterad i ett modernt affärssystem. Här räknas såklart även hur många besökare du har till webbplatsen, hur mågna följare du har i relevanta sociala kanaler, nyhetsbrev o s v.

6. Uppdaterad

Det här är det man brukar kalla att ”dressa bruden” före försäljning. Se till att varumärket är väl dokumenterat i en grafisk profil, att de kommunikativa gränssnitten ser uppdaterade och moderna ut.