Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Sveriges 10 mest uppmärksammade startups just nu - ExploreCurate

Sveriges 10 mest uppmärksammade startups just nu


De svenska startupbolagen uppmärksammas världen över och ses av många som den hetaste, t o m mer intressant än USA: s Silicon Valley. Sverige har en väl utbyggd utbildningsstruktur med inriktning på teknik. Vi har en rimlig balans mellan arbete och privatliv och finansiella resurser för att bygga globala bolag. Framgångarna med Skype, Spotify och King (Candy Crush) har banat väg för ett blomstrande startekosystem och en startupkultur som är mycket attraktiv för entreprenörer.

Här är de tio mest spännande startupbolagen, alla grundade efter 2018, som resten av världen tror på och följer med spänning.

1. Curb

Curb – Med en vision om att skapa framtiden för restauranger, skräddarsydda för leverans, är Curb ett livsmedelsleveransföretag baserat på en mörk köksdrift. Startades i maj 2020 av Carl Tengberg och Felipe Gutierrez. Starten skapar alla sina matkoncept, bygger dem från grunden med hjälp av insikter och data och skräddarsyr var och en efter förändrade konsumentkrav. Nyligen tog startupen upp en investering på 3,2 miljoner euro av EQT Ventures, som ska användas för omfattande tillväxt i hela Europa, med tanke på den boom livsmedelsleveransindustrin upplever.

2. Estrid

Estrid – Med 1 av 3 kvinnor som regelbundet köper rakhyvel för män har Estrid gått in för att rädda rakningen. Estrid (grundades 2019) är Skandinaviens första rakhyvelmärke för kvinnor som erbjuder kroppspositiva, hållbart framställda, veganska rakhyvlar i prenumeration. Rakhyvlarna finns i ett urval av roliga färger – rodnad, persika, saft – har fem blad och är baserade på kakaosmör, aloe vera och sheasmör. Dessutom gör rakhyveln sin naturinspirerade ergonomiska design för enkel användning. Det ser bra ut för e-handelsföretagens prenumeration eftersom de i december 2020 samlade in hela 15 miljoner euro.

3. Juni

Juni grundades i Göteborg 2020 och skapades för att ta itu med bristerna i traditionella banktjänster som utgör ett hinder för många e-handels- och marknadsföringsentreprenörer. Bankappen ger en central översikt över alla dina bankkonton, nätverk och betaltjänster, liksom betalkort, kassaflödeshantering, matchning av faktura och kontoutdrag och likviditetshantering. I hopp om att bli ekonomisk följeslagare för entreprenörer i detta utrymme, startade startupen 2,1 miljoner euro i såddfinansiering 2020.

4. Occtoo

Occtoo (grundat 2019) förändrar sättet kundupplevelser görs med sin produkt som snabbar fram företagens digitala initiativ. Occtoo är byggd på en modern, serverfri, SaaS-baserad arkitektur och hjälper företag att bygga kundupplevelser för alla kanaler. Det levererar sedan förutsägbart och personligt innehåll i realtid, baserat på kundinsikter, tredjepartssegmenteringsdata och geografisk placering, vilket skapar personliga användarupplevelser. Teamet landade cirka 2,1 miljoner euro 2020 för att ta sin lösning till nästa nivå.

5. Vembla

Vembla grundades i Stockholm i mars 2019 och är en omedelbar hemleveransservice med löfte om att leverera beställningar på en timme. Vembla kommer i form av en app som samarbetar med lokala livsmedelsbutiker i Sverige. Kunder som handlar i dessa butiker använder Vembla-appen för att beställa livsmedel och läkemedel, medan Vembla “shoppare” går in och hämtar beställningen efter dem och levererar den. Pandemin drev online-dagligvaruhandeln till rekordhöjder i år och Vembla har utnyttjat denna möjlighet för att göra dagligvaruhandeln lätt, snabbt och smidigt, delvis tack vare dess cirka 915 000 euro som samlades in 2020.

6. VOI

Voi – Stockholmsbaserade Voi tillhandahåller en delningstjänst för elektrisk skoter som lätt kan nås via sin app. Voi grundades 2018 och är en del av det snabbast växande världsomspännande konsumentfenomenet: e-skotrar. Eftersom e-skotrar hittar sin plats på stadstransportkartan samlade Voi in mer än 132 miljoner euro i december 2020 för att erbjuda ett bekvämt och säkert transportsätt över hela Europa. Deras senaste funktion: en hjälmselfie-funktion som använder AI för att avgöra om en kund bär hjälm under en e-scooterresa och sedan belönar dem för gott beteende.

7. Kreditz

Kreditz grundat 2018 och leddes av VD Roni Zacharion, har utvecklat en app-baserad ”person-till-person” -lösning för kreditbedömning. Appen hjälper företag att validera sina konsument- och små och medelstora företagskunder genom att analysera öppen bankinformation, tillsammans med transaktionsdata för att få en uppfattning om inkomstnivåer, kreditpoäng och för att tillfredsställa KYC-regler (Know-Your-Customer). Företaget arbetar för närvarande med 5000 banker i 37 länder och använder sin finansieringsrunda på 1,8 miljoner euro från 2020.

8. Kraftheim

Krafthelm handlar om smarta elavtal. Dess uppdrag? Att driva den hållbara energiomställningen och bidra till Sveriges elförsörjning. Teamfas grundades 2020 och skapade en unik teknik för koldioxidredovisning, kompenserar sina kunders elrelaterade koldioxidutsläpp och hjälper elbilsägare att tjäna pengar genom att balansera elnätet. Den nyligen startade landade 500 000 € för att vidta sina åtgärder ännu längre.

9. Volta trucks

Volta Trucks – Grundat 2019, den här automatiska starten erbjuder elektriska lastbilar för hållbara städer. Dess helelektriska stora nyttofordon är speciellt tillverkat för godstrafik och stadsdistribution i staden. I januari 2021 säkrade laget cirka 16,6 miljoner, som det planerar att använda för att driva framåt med fordonsutveckling, industrialiseringsplaner och utbyggnad av sin kommersiella verksamhet.

10. Volta greentech

Volta Greentech grundades 2018 och har ett uppdrag att bekämpa den globala uppvärmningen genom att minska metanutsläppen från kor. Visste du att det finns 1,5 miljarder kor på planeten som tillsammans ryckar ut 5% av världens växthusgasutsläpp? Starten säger att det är 2x fler utsläpp än världens flygplan. Efter att ha landat cirka 500 000 år 2020, säkrade startupen bara ytterligare en utsädesrunda på 1,18 miljoner för att arbeta med nöt- och mejeribranschen.

Källa: EU-startups.com