Det finns teknik och tjänster för allt. För många. Det blir förbaskat komplext. Man vill välja rätt, men har ingen aning om var man ska börja.
Ska man gå på rekommendationer utan att veta vad det fanns för förutsättningar och behov? Ska man gå på pris utan att veta om leverantören är kvar om ett halvår? Ska man gå på känsla?
Nej, det finns inga genvägar. Du måste antingen själv bli en riktigt bra beställare eller så får du köpa den kompetensen av de som har den. Och hur ska du då veta vem du ska köpa tjänsten av?
Frågorna du ska ställa innan du skriver på avtalet

1. Stöder din teknik mina mål och användningsområden? KOmpletterar det min nuvarande teknikstack, är den möjlig att integrera och får jag ROI på investeringen?
Definiera affärsbehov och mål, identifiera funktionalitet som du inte har, bedöma dataintegrationsbehov och definiera hur du ska mäta och uppnå avkastning.
2. Hur integreras tekniken med mina befintliga lösningar?
Stängda lösningar hindrar interaktioner med kunderna. Lösningar som integreras sömlöst gör det lättare att bryta ner silos, samordna kanaler och mäta framgång.
3. Hur kommer implementeringen av denna lösning att påverka mitt teams arbetsprocesser?
Underskatta inte påverkan på ditt team. När du investerar i nya eller uppgraderade verktyg är det viktigt att inte enbart fokusera på fördelarna med själva verktyget, utan att också överväga hur förändringen kommer att påverka ditt teams arbetsprocesser
4. Hur kommer detta att hjälpa mig att förstå mina kunder holistiskt?
När tekniken inte samspelar förlorar du viktiga kundinsikter eller får helt felaktiga. Det kan få oerhörda konsekvenser för företaget.
5. Hur kommer den här lösningen att bidra till att öka intäkterna?
Det finns värde i att spara tid, minska ansträngningar och förbättra produktiviteten, men det är viktigare att ta reda på om en lösning faktiskt kan tjäna pengar, snarare än att bara kosta dig mer eller mindre.
6. Vad är din nuvarande produktkarta och vision för framtida utgåvor?
Det är viktigt att du kan utvärdera leverantörens utvecklingsplan så att du kan lägga den jämte din egen plan och framtida behov.
7. Hur väl överensstämmer din organisations kultur och strategi med vår?
Försök att kvalificera säljare före demo-scenen med en rad frågor om företagets lönsamhet och tillväxt. Detta gör att du kan hitta potentiella teknologipartners som har förmågan att hjälpa dig att nå dina strategiska affärsmål.
8. Hur kan du, förutom att tillgodose mina omedelbara behov, skala för att uppfylla mina långsiktiga mål?
För att bygga upp ett partnerskap som hjälper dig att utvecklas från din nuvarande situation till ditt framtida önskade tillstånd, måste du fastställa att tekniken är tillräckligt flexibel för att hålla jämna steg med din utvecklande verksamhet.
9. Vad är den löpande kostnaden för support, underhåll och utveckling / tillväxt av denna teknik?
Glöm inte behovet av löpande support och underhåll. Se till att du inkluderar framtida hantering och förbättring efter leveransen.
10. Är det möjligt att göra kortvariga tester före installationen? (Om inte, varför?)
Piloter kan ge dig mer förtroende för att en teknik i slutändan kommer att leverera sina utlovade avkastningar. Genom att kunna testa en lösning, kan du identifiera potentiella implementeringsutmaningar tidigt, så att den större tillämpningen går smidigare, vilket sparar tid och pengar för organisationen.
Källa: Nielsen