5 saker som investerare tittar på innan de investerar i en startup

, , , , ,

 

🐰🐰🐰🐰🐰

Det är inte säkert att riskkapital är det bästa för en startup och det är naturligtivs lika viktigt att en startup väljer sina investerare omsorgsfullt. Med det sagt är det ändå många startups som naturligtvis behöver kapital för att kunna realisera sina affärsidéer.

Ett boktips! Entrepreneur Voices on Elevator Pitches

Så vad tittar då investerare på specifikt när det gäller startups. Ja framförallt 5 saker:

1. Marknadspotentialen

Det är här de flesta investerare kommer att börja. Hur stora är möjligheten att skala upp affärsidén? Tillväxtkraften.

Om du har en idé där det redan finns aktörer behöver du argumentera hur din idé skiljer ut sig. Om det är en ny idé behöver du lägga mer fokus på hur stor marknaden förväntas bli.

2. Teamets förmåga att leverera

En potentiell investerare kommer noggrant att undersöka om ditt team är rätt team att bygga och genomföra den tänkta resan. Det handlar om relevans för den specifika idén, men också om förmåga att sälja, utveckla och driva.

Är ni bästa vänner eller ett relevant team?

Många tittar på hur väl teamet fungerar och också om de har personer i sitt kontaktnät som kan komplettera teamet.

3. Kommersiellt mindset

Det kanske allra viktigaste är att visa att ni redan är igång. Ni håller redan på att realisera och har ni ännu inte bevisat att affärsmodellen håller så är ni åtminstone på bollen.

Se till att ni redan är ute och säljer!

Använd så mycket eget användar/kund data som möjligt och var lyhörd kring vilka perspektiv och antaganden som investerarna tycker är viktigt.

4. Investerares relevans

De flesta investerare har en god självinsikt om de är rätt investerare för just din startup. Det kan handla om vilken fas du är i, bransch eller kompetens som behövs.

Tänk på det som ett pussel. Gör din research på investeraren. Om det finns flera kopplingar mellan en investerares strategi och din start, kommer investeraren sannolikt att engagera sig djupare och passningen blir mer uppenbar. 

5. X-faktorn

Som i alla nya relationer kan det finnas ett ”moment” även mellan en investerare och en grundare som spelar in i investeringsbeslutet. Ibland är det lätt att identifiera – en affinitet baserad på en gemensam bakgrund, till exempel delat arbete eller utbildningsupplevelser – eller kanske en saminvestor som är ömsesidigt känd och betrodd. Eller något annat.

Var äkta och inte försök inte anpassa dig för mycket. Se det som en matchmaking. Ibland lirar det inte. Ibland säger det klick.

8 snabba tips

Avslutningsvis 8 snabba tips när du väl står där och ska pitcha din affärsidé.

  • Go in with your eyes open. …
  • The pitch matters. …
  • Be prepared to jump around. …
  • It’s who you know. …
  • Know the VCs you’re meeting. …
  • Don’t be a know-it-all. …
  • Get as far as you can on as little as possible. …
  • Know who will buy you.

Källa: Entrepreneur