Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Årtiondets 10 största innovationer - ExploreCurate

Årtiondets 10 största innovationer


🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎

I början av 2010-talet var smartphones fortfarande något nytt, det fanns inte så många AI-applikationer och självkörande bilar var ju ren sci-fi. Kevin J Ryan på Inc.com har sammanställt årtiondets 10 största innovationer. Kände du till alla och håller du med?

1. Google Assistant spöade skiten ur Siri och Alexa

Bildresultat för google assistant gif

Google Assistant är kanske det närmaste man kan kalla artificiell intelligens som används av många. Assistenten samtalar med människor främst med röst och kan komponera meddelanden, göra kalenderpåminnelser eller söka på Internet. Google Assistant översätter också 27 språk!

2. Crispr – tekniken som kommer att bota alla sjukdomar?

Bildresultat för crispr gif

Tekniken kan närmast beskrivas som ett redigeringsverktyg för gener och kallas Crispr. Tekniken möjliggör att skära ut oönskade DNA-delar – dvs sjukdom – och ersätta dem med nya. Tekniken används av forskare och nystartade företag för att försöka bota sjukdomar som t ex cancer. Det pågår en patentstrid mellan Berkeley och MIT om vem som äger rätten att licensiera tekniken, men det har som tur är inte bromsat framfarten.

3. SpaceX – öppnar upp för flytt till nya planeter

Bildresultat för spacex gif

I december 2015 skickade Elon Musk upp Falcon 9-raketen som sedan landade vid Cape Canaveral och därmed var den första ”återanvändbara” raketen uppfunnen. Kanske är det den här innovationen som i framtiden tar oss vidare till nya planeter när vi förbrukat vår jorden.

4. Venmo – förebilden till Swish

Bildresultat för venmo gif

Vi svenskar känner igen fenomenet i Swish. Venmo köptes 2015 av PayPal och har 40 miljoner årliga användare och det snurrade 2019 hela 100 miljarder dollar i tjänsten.

5. Nest – årtiondets energisparare

Bildresultat för nest thermostat gif

Tony Fadell, uppfinnaren av iPod och före detta Apple-ingenjör Matt Rogers grundade termostatföretag Nest 2010. Med Nests termostat kan du förprogrammera ett temperaturschema. Den lär sig dina vanor över tid och kan, beroende på rörelseavkänning och enheter som är anslutna till din Wi-Fi, berätta om någon är hemma och anpassa sig därefter. Allt detta minskar mängden energi vilket sparar kunder pengar och planeten från onödiga koldioxidutsläpp. Google betalade 3,2 miljarder dollar för Nest 2014.

6. iPad – hybriden som blev en succé

Bildresultat för ipad gif

Hånad av många vid lanseringen 2010 för både namn och för sin märkliga storlek. Var det en stor telefon eller en liten dator? 400 miljoner enheter senare med konkurrenter från Amazon, Microsoft, Samsung och Google har surfplattor blivit var mans egendom och används även flitigt i företagsvärlden och framförallt i handeln.

7. Den självkörande bilen

Bildresultat för google car gif

Google och Apple började i hemlighet testa helt autonoma bilar under det första halvan av detta decennium. De flesta av de stora biltillverkarna, plus nya aktörer som Uber och Lyft, har sedan följt efter, och idag pågår flera skarpa test. Förespråkarna hävdar 90 % ökad säkerhet, medan många miljömedvetna hävdar att naturen tar stryk med bredare vägar.

8. LED-lampan – en lysande idé!

Bildresultat för led lamp gif

LED-glödlampor är mycket mer energieffektiva än glödlamporna, men fram till 2010 var LED-lampor skrymmande, kostsamma och omöjliga för allt förutom stora industriella utrymmen. Men under årtiondet har konsumentversionerna lanserats och de använder bara 20 procent av energin jämfört med sina glödande föregångare och håller i 25 000 timmar vilket motsvarar ungefär ett årtionde.

9. Den uppkopplade ringklockan halverar antal inbrott

Bildresultat för smart doorbell gif

Många skrattade åt Jamie Siminoff när han visade upp sin smarta dörrklocka på Shark Tank 2013. Fem år senare köpte Amazon hans företag för 1 miljard dollar. Den Wi-Fi-uppkopplade dörrklockan börjar spela in en video automatiskt när de inbyggda rörelsessensorer aktiveras, och låter husägaren prata med personen vid sin dörr via en app. Nyttan? 50 % färre inbrott.

10. Tesla Powerwall – hushåller på solenergin

Bildresultat för tesla powerwall gif

Teslas Powerwall lanserades 2015 gör att du kan programmera din användning för att spara solenergi under lågtider och sedan konsumera den vid topptider.

Källa: Inc.com