Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
7 trakasserier på nätet som kan drabba dig, dina barn eller ditt företag - ExploreCurate

7 trakasserier på nätet som kan drabba dig, dina barn eller ditt företag


 

💩💩💩💩💩💩💩

Allt är inte så trevlig på nätet och varför skulle det vara det? Här finns ju rimligtvis lika många knäppskallar som IRL. Skillnaden är att det sker på andra sätt och du behöver nya kunskaper för att både upptäcka och skydda dig. Så om du eller de du bryr dig om inte har hört talas om Catfishing, Trolling, Doxxing, Swatting och Revenge Porn ska du läsa den här artikeln.

4 sätt att skydda dig

#1. Som förälder behöver du ta dig tid att bry dig om vad dina barn gör, ser och lyssnar på när det är online. Var inte fördömande utan se till att de kan vara uppriktiga mot dig.

#2. Blocka alla som du inte vill prata med på dina sociala kanaler. Se upp för om de dyker upp igen med nya namn.

#3. Kontakta skolan som du misstänker att det pågår mobbning på sociala medier.

#4. Dokumentera om du blir utsatt. Det kan bli avgörande bevisning.

Relaterad bild

7 vanliga trakasserier på nätet

1. Stalking

Stalking är när någon använder Internet (mail, sociala medier, chattar mm) för att systematiskt och återkommande trakasserar någon. Det här är väldigt vanligt både bland barn och i vuxenrelationer.

Blocka och byt lösenord.

2. Stulen identitet

Stulen identitet är när någon tar ditt namn eller användarnamn och använder det för att skapa problem för dig. Det här ökar kraftigt både när det gäller privatpersoner och företag.

Skydda din dator och mobil. Byt lösenord. Kontakta moderator eller företag som står bakom forumet. Anmäl till polisen.

3. Catfishing

Catfishing är när någon skapar en fejkad identitet för att starta en relation. Det här är såklart supervanligt när det gäller dejtingtjänster.

Var realistisk, är den här personen för bra för att vara sann? Är profilen ny, inte komplett eller konsekvent? Var väldigt försiktig att träffa personer utan att du vet vem det är innan.

4. Doxxing

Doxxing är när personinformation publiceras på nätet i syfte att trakassera. Det har blivit vanligt i gaming världen.

Se till att hålla din information privat. Googla dig själv och se vad som finns ute om dig, dina barn eller ditt företag. Var försiktig med var du fyller i din information så att den inte säljs vidare.

Relaterad bild

5. Swatting

Swatting är när någon fejkar att något hänt hos dig eller ditt företag. T ex kontaktar polisen. Det används för att skrämmas och är såklart helt olagligt.

Anmäl direkt och du kan även skydda din IP-adress på olika sätt.  

6. Trolling

Trolling är personer som försöker provocera fram känslor i forum. Ofta är det ett fåtal, men de agerar som de vore många och hörs därför högt. Attackerna är ofta initierade av människor med starka åsikter.

Trolling är inte ett brott eftersom vi har yttrandefrihet så länge det inte är personangrepp. Du ska inte gå in polimik och du kan absolut rapportera till forumet och blocka personen.

7 Revenge Porn

Termen “revenge porn” handlar om att någon lägger ut nakenbilder eller sexvideos på någon annan. Ofta sker detta för att trakassera någon eller för att hämnas på en tidigare partner.

Du skyddar dig såklart bäst genom att inte vara med på några nakenbilder eller sexvideos, men framförallt lägg inte ut något eget innehåll som du inte kan stå för.

Källa: Panda