Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
10 andra sökmotorer för dig som tröttnat på Google - ExploreCurate

10 andra sökmotorer för dig som tröttnat på Google


Det är aldrig bra när någon får för mycket makt. Google är totalt dominerande på sökordsmarknaden i Sverige och tar 9 av 10 miljarder av alla sökordspengar (källa: IRM 2017). Men Google är mycket mer än en sökmotor och i sin ambition att kontrollera hela Internet får Google också en hel del kritik. Men om vi håller oss till just sökmotorer så finns det ju faktiskt andra sökmotorer än Google och om du är trött på Google (eller åtminstone vill bidra till lite mer balans på sökmarknaden) får du här en lista med sökmotorer att testa.

1. Bing

Bing Search

Bing får mycket bra betyg för sitt intuitiva gränssnitt och många tycker att bildsök fungerar bättre i alla webbläsare jämfört med Google som inte helt överraskande fungerar bäst i Chrome.

2. DuckDuckGo

DuckDuckGo Search

DuckDuckGo samlar inte in någon personlig information och är m a o något för dig med hög integritet och behov av att söka privat.

3. Wiki.com

Wiki.com Search

Wiki.com söker framförallt i community-drivna innehållsdatabaser som t ex Wikipedia.

4. Twitter

Twitter search

Twitter är överlägsen som sökmotor för nyheter i realtid.

5. CC Search

Creative Commons Search

CC Search använder du när du vill hitta royaltyfritt innehåll.

6. Internet Archive

Internet Archive Search

 

Med ”The Wayback Machine” kan du kolla in historiken på webbsidor. Bra för research och för de som vill uppleva nostalgi.

7. Yandex

Yandex search

Orolig för att du får ett för amerikanskt perspektiv på dina sökningar? Oron kan vara befogad, men när du söker på ryska Yandex kan du vara helt säker på att den inte är pro Amerika (!).

8. StartPage

StartPage search

Om du vill söka på Google utan att Google vet om det ska du använda StartPage.

9. SlideShare

SlideShare Search

Här söker du i dokument och presentationer. Perfekt för dig som studerar, jobbar med research eller har behov av att fördjupa dig i ett ämne.

10. Ecosia

Ecosia Search

Google tar inte ansvar för jorden. Det menar Ecosia som planterar ett nytt träd för var 45:e sökning. Söker du här kan du m a o påverkar miljön.

Källa: Chuck Price, Measurable SEO