Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
20 år med Google - här är succéerna och flopparna fram till idag - ExploreCurate

20 år med Google – här är succéerna och flopparna fram till idag


Jag tror inte att jag har många tonåringar som följer det jag skriver (men om det är så är ni extra välkomna!) och därför utgår jag från att de allra flesta faktiskt minns när de först kom i kontakt med Google. Det borde ha varit för ungefär två decennier sedan. Google fyllde nämligen 20 år häromdagen, den 4 september.

Så hur har resan varit för födelsedagsbarnet som idag har 1 miljard användare och som påverkat våra liv så mycket. Här är de viktigaste produkterna, förvärven, succéerna, flopparna och logotyperna.

Stanford augusti 1996

Stanfordstudenten Larry Page börjar undersöka hur olika webbsidor är länkade till varandra på ”World Wide Web” och kommer upp med hypotesen om en helt ny typ av sökmotor. Larry träffar sedan matematikstudenten Sergey Brin och tillsammans skapar de algoritmen PageRank som döps efter sin skapare och den första versionen av sökmotorn döps till BackRub.

Image result for larry page Sergey brin stanford
Larry Page och Sergei Brin

Riskkapital – september 1998

Image result for andy bechtolsheim
Andy Bechtolsheim

Med en investering på 100 000 dollar från Andy Bechtolsheim som bl. a. var med och grundade Sun Microsystems får Larry och Sergei fart på verksamheten som nu döpts till Google efter det matematiska talet googol (en etta följt av hundra nollor) och man flyttar in i garaget hemma hos Susan Wojcicki som senare skulle utses som VD för YouTube.

Image result for susan wojcicki
Susan Wojcicki

Augusti 2001 – Eric Schmidt kliver in

Google växer nu snabbt och 2001 känner Larry och Sergei att man behöver få in ”adult supervision” och Eric Schmidt rekryteras som ordförande och blir strax därefter CEO. Eric har med sig erfarenhet från en CTO-roll på Sun och som CEO på Novell. Eric leder  Google i tio år och är mest känd för att ha drivit igenom köpet av YouTube och introduktionen av Google Docs och Gmail.

Image result for Eric Schmidt
Eric Schmidt

Budet från Yahoo! sommaren 2002

Giganten på Internet är på den här tiden Yahoo! som faktiskt använder Google som sökmotor ett tag. Yahoo! gör ett försök att förvärva Google 2002, men får nobben för sitt bud på 3 miljarder dollar. Larry och Sergei vill ha 5 miljarder dollar. Idag värderas Google (eller moderbolaget Alphabet) till 840 miljarder dollar och närmar sig stadigt den exklusiva 1000 miljarder (trillion) klubben med Amazon och Apple. Yahoo! som under resan även tackat nej till ett bud från Microsoft på 40 miljarder dollar såldes 2017 till Verizon för strax under 5 miljarder dollar.

Image result for who was ceo when yahoo tries to buy google

April 2004 – Gmail föds

Paul Buchheit får i uppgift att ta fram en kommunikationslösning för det interna behovet när organisationen växer och det blir starten för Gmail som lanseras i april 2004 där alla användare får 1GB lagerutrymme.

Google börsnoteras

Google har under resan tagit in kapital vid flera tillfällen och bl. a. från en viss Jeff Bezos. Den största rundan genomförrs 1999 när de kända VC-bolagen Kleiner Perkins och Sequoia Capital investerar 25 miljoner dollar. Fem år senare den 4 augusti 2004 börsintroduceras Google som visat enorm tillväxt i annonsintäkter. Priset för aktien blir 85 dollar vilket ger ett totalt värde på 27 miljarder dollar. Idag 14 år senare värderas Google alltså hela 31 gånger så högt.

Google Becomes A Publicly Traded Company

Google maps lanseras

När Google introducerar Google Maps 2005 var det inte många som såg någon kommersiell nytta. Fyra år senare när Google lanserar sin GPS navigering funktionen blir det oerhört svårt för TomTom och Garmin att fortsätta ta betalt för sina betaltjänster.

Kina blir Googles Waterloo

Googles kinesiska språkversion blockas av Kina fram till 2006 då Google fysiskt tog klivet in i Kina för att ta upp konkurrensen med Kinas egna sökmotor Baidu. Men alla sökresultat blir censurerade och Google får ge upp Kina 2010.

Image result for google out of china

Google köper Youtube

I konkurrens med Microsoft, Viacom och Yahoo! köper Google YouTube för 1,65 miljarder dollar den 9 oktober 2006. Youtube har då existerat i bara ett (!) enda år.

Image result for youtube early version

Google köper DoubleClick

Den 14 april 2007 köper Google DoubleClick för 3,1 miljarder dollar och befäster därmed sin ledande position på annonsmarknaden, en resa man inledde när man startade AdWords år 2000.

Google lanserar Chrome

Genom att anställa flera utvecklare från Mozilla Firefox kan Google utveckla sin webbläsare Chrome för Windows 2008 vilket blir starten för den dominans man har idag med ca 60 % av världsmarknaden.

Image result for google launched chrome

Google ställer in det mobila siktet

2005 gör Google ett oerhört viktigt strategiskt förvärv då man köper Android för 50 miljoner dollar och 2008 gör man ett historiskt hårdvaruförvärv när man köper T-Mobile G1 / HTC Dream, d v s den första Android mobilen. Två år senare lanserar Google sin egen mobiltelefon Nexus One.

Självkörande bilar

Redan 2010 börjar Google satsa på självkörande bilar.

Image result for google self driving car

Google är sent på bollen med sociala medier

För att möta upp Facebooks popularitet lanseras Google+ som ersatt bloggverktygen Google Buzz, men vi vet alla att det inte blev en succé.

Google försöker ta upp konkurrensen med Apple 2011

Genom att köpa Motorola mobila division 2011 för hela 12,5 miljarder dollar försöker Google skapa ett premiumalternativ till Apple. 2013 lanseras Moto X och trots att uppföljaren och lågprismodellen Moto G faktiskt togs emot väl väljer Google att sälja sitt Motorola-innehav till Lenovo med förlust.

Image result for google moto x

Google Glass

Trots att Google bevisligen haft det svårt att lyckas med hårdvara fortsätter man att satsa på nya experiment och startar Google X som lyckas få fram Google Glass som aldrig blir en succé. Därför blev många överraskade när Snapchat lanserade sina Spectacles 2017.

Image result for google glass

Sundar Pichai blir VD för Google när moderbolaget Alphabet skapas

Google börjar bli för stort att hantera med alla sina delar och 2015 skapas en bolagsstruktur med en tydlig koncernmoder som döps till Alphabet där nya bolag som Verily, Waymo och Wing samlas.

Image result for Sundar Pichai
Sundar Pichai

Google lanserar virtuell assistant

Google är förvånansvärt sena på virtuella assistenter. Google Assistant som lanseras 2016 kom två år efter Amazons Alexa och fem år efter Apples Siri, men har kommit ikapp snabbt.

Image result for google virtual assistant

Google får böta 5 miljarder dollar

Sommaren 2018 blir tuff för många och även för Google. EU bötfäller Google för att ha utnyttjat sin särställning med Android. Inte nog med det. Google har blir även anklagad av självaste presidenten i USA. Trump är övertygad om att Google manipulerar sin sökalgoritm för att missgynna hans politik.

Vilken resa Google har gjort och gör. Dagens tonåringar känner inte till ett liv utan Google och YouTube. Men vi som gör det får ju erkänna att vi har kapitulerat fullständigt för Google. Inte alla satsningar, men en hel del.

Förresten, är du nyfiken på hur Google loggan sett ut genom åren? Så här började det:

1997

… och de här versionerna har följt

1998 (september)

1998 (oktober)

1999

2010

2013

…fram till den aktuella versionen som kom 2015 i samband med att man skapade Alphapet.

Källor: Verge, NY Times, VentureBeat, TechChrunch, m.fl.