Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Därför handlar UX om lika delar användbarhet och glädje - ExploreCurate

Därför handlar UX om lika delar användbarhet och glädje


Du har säkert hört talas om UX, d v s User Experience och det har blivit en viktig del för alla företag som vill vara digitalt tillgängliga. Men vad handlar UX egentligen om? Är det verkligen något nytt eller bara en ny bokstavsförkortning?

Jag har fångat upp en artikel från Tech in Asia som jag tycker beskriver UX väldigt enkelt och bra. Artikeln delar upp UX i två delar, usability och delight. Fritt översatt blir det ju användbarhet och glädje.

A. Användbarhet

Användbarhet handlar om hur enkelt det är för användaren att använda. Användbarhet mäts bäst i vad användaren behöver göra för att nå sitt mål med användandet.

När man vill bedöma användbarhet är det såklart relevant att mäta hur många användare som når sitt mål respektive inte. Men om syftet är att förbättra användbarheten är det mer intressant att följa hur användarna agerar i sitt användande för att nå sitt mål.

Hur väl överensstämmer användandet med hur det var tänkt och vilka avvikande beteenden i användandet sker?

Image result for delight

 

B. Glädje

UX handlar inte bara om att användaren ska nå sitt mål med användandet utan också om att användaren ska ha glädje av själva användandet.

Du behöver fråga dig om användarna uppskattar att använda din produkt/tjänst

Varför är det så viktigt att användarna ska känna glädje kan man fråga sig. Räcker det inte med att de når sitt mål. Nej, inte om du vill att användaren ska vilja använda igen och inte välja något annat där användaren också når sitt mål.

Om användbarhet är nyckeln för att få användarna att använda så är glädje nyckeln för att användarna ska använda igen.

Dessutom påverkar glädje tydligt möjligheten att användaren rekommenderar andra att välja dig och då innebär glädje också att du får fler användare.

Simple as that!