Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Därför kommer e-handel att vara ett begrepp många år framöver - ExploreCurate

Därför kommer e-handel att vara ett begrepp många år framöver


Så snart ett begrepp blivit etablerat finns det alltid människor som vill upplösa det eller omfamna med ett nytt begrepp. E-handel är ett sådant begrepp. Det skapades när E fortfarande stod för Internet eller ”elektroniska medier” om vi ska vara korrekta. E-handel är en svensk översättning av Ecommerce som när man kollar in Wikipedia, känns väldigt komplext. Här kan man läsa följande:

E-commerce is the activity of buying or selling of products on online services or over the Internet. Electronic commerce draws on technologies such as mobile commerce, electronic funds transfer, supply chain management, Internet marketing, online transaction processing, electronic data interchange (EDI), inventory management systems, and automated data collection systems.

Som exempel nämns böcker och Amazon. Inga andra exempel och inga andra företag nämns.

Image result for jeff bezos
Jeff Bezos, mannen som får exemplifiera e-handel

Idag har e-handel och traditionell handel smält ihop. Vi tittar, provar i butiken och köper i mobilen. Eller så söker vi, jämför och inspireras i mobilen och köper i butiken. Eller så prenumererar vi på tjänster (och även produkter) och låter företaget vi köper av dra några hundralappar från vårt konto. Eller så köper vi inte. Vi hyr. Eller så varken köper eller hyr vi. Vi lånar.

Image result for the future of ecommerce
De som säljer måste hantera och kombinera alla kanaler

En del kallar det ”omni” och menar att de som säljer måste hantera alla kanaler, såväl fysiska som digitala och alla kanalerna måste dessutom vara synkroniserade, s.k. ”omnikanal” (på engelska ”omninchannel”). Andra menar att allt borde heta ”handel” (på engelska ”commerce”).

Men jag menar att e-handel står sig rätt bra och kommer att göra det i många år framöver och det motiverar jag med 3 argument.

1. Det är faktiskt elektricitet som driver allt

E som i electronic kan tyckas mossigt, men är en relevant minsta gemensamma nämnare så länge de plattformar vi handlar från, den distributionen vi kopplar upp oss mot och de devicers vi använder behöver elektricitet.

2. Vi kommer att handla allt mer digitalt

Även om vi kommer att använda många kanaler kommer vi även att göra enbart digitala köp.

3. Allt blir tjänster

Vi erbjuds allt fler tjänster. Begreppet ”as a service” etableras inom nästa alla branscher och tjänster är väldigt bra anpassade att köpa digitalt.

Du har säkert ett par bra motargument. De är jag såklart mottaglig för. Skjut!

Beställ nyupplagan av boken #digitalainsikter