Stockholm kom nyligen på en 10:e plats i en ranking av världens bästa Edtech städer. Parametrarna för rankingen som genomförts av Navitas ventures är antal företag, tillgång till riskkapital, marknadsplatser, inkubatorer, statsstöd, organisationer och kvalité på det nuvarande utbildningssystemet. Att ett riskkapitalbolag gjort rankingen visar hur starkt intresset är för Edtech, d v s ”digitaliseringen av utbildning” just nu. För svenska Edtech entreprenörer är det såklart bra nyheter att Stockholm bedöms vara en bra miljö att starta upp i.
Insikten i den här spaningen är hämtad från en artikel publicerad i Forbes och riktar sig till just entreprenörer som funderar på att kicka igång en Edtech startup.
5 insikter för aspirerande Edtech entreprenörer
1. Gör hemläxan
Börja inte med tekniken, börja med att förstå utbildning och skaffa dig insikter om vilka utmaningarna är. Spendera tid med lärare, gå en utbildning, testa att utbilda.
2. Fokusera på rätt målgrupp
Skapa inte en tjänst för de som administrerar, skapa en tjänst som lärarna älskar.
Tjänster som minskar behovet av lärare är knappast något som lärare uppskattar
3. Förenkla något som är komplext
Nyckeln ligger i att skapa en tjänst som löser ett tydligt problem för lärarna och inte skapar ett beteende som du tycker att de borde anamma.
Lärare ogillar alla som sitter i ”baksätet” och vet hur utbildning ska bedrivas
4. Skapa ingen teknisk lösning i onödan
Visst, det går säkert att lösa mycket med teknik – men frågan du bör ställa dig är om det verkligen behövs teknik för att lösa problemet. Ett bra exempel är Google och deras Google Forms Locked Mode som är ett verktyg för att skapa quiz samtidigt som det blockerar studenternas Internet access. Alternativet (det enklare) är såklart att be studenterna lägga ifrån sig sin dator eller mobil och köra en vanlig offline frågesport.
5. Investera i support
Lärare har ingen tid att sitta och vänta på support. Om du från början satsar på att ge snabb och tillgänglig support (utöver att utveckla en intuitiv tjänst förstås) har du tagit bort onödigt motstånd.
Vill du läsa hela artikeln gör du det här.
Källa: Forbes