Livet som robot kommer inte att vara en räkmacka

, , ,

Livet som människa är egentligen ganska banalt. Vi föds, vi lever en stund och sen dör vi. Inte undra på att vi sakta men säkert håller vi på att bli ersatta av robotar. Smarta maskiner som aldrig blir sjuka eller tar långa fikaraster.

Men efter att ha läst en artikel i The journal Science Robotics börjar jag förstå att livet som robot inte är en räkmacka. Inte de närmaste 5-10 åren i alla fall. Här kommer 5 stora utmaningar för robotar.

1. Tillräcklig fysik utanför demoläget

Robotar är inte bara metall och motorer längre utan handlar allt mer artificiell muskulatur och komplex funktionalitet. Det material som fungerar i en demo-miljö får helt andra utmaningar när det ska produceras och fungera i större skala.

2. Robotens liv hänger på ett batteri

Image result for robot battery

Den stora flaskhalsen för robotiseringen är energi och kraftfulla batterier..

3. Vem ska roboten få erfarenhet från om människan inte har den?

Image result for robot human

En av de självklara användningsområdena för robotar är miljöer som vi människor inte klarar av att utforska fullt ut. Det kan handla om djupa hav, rymden och katastrofområden. Utmaningen är att vi har väldigt lite erfarenhet och ”best practice” att bjuda robotarna på.

4. Social kompetens

Image result for robot social competence

En robot som ska existera sida vid sida med oss människor behöver sociala kompetens. Det betyder att roboten behöver kunna tolka ansiktsuttryck och tonalitet i röst och skrift. Roboten behöver även ha förståelse för kulturskillnader och grundläggande insikter i psykologi.

5. Sist men inte minst – etik och säkerhet

‘Robot’ activists in Switzerland demand guaranteed income for all humans (VIDEO)

Till att börja med kommer ansvaret att ligga på oss människor. D v s att föra över en vettig etik och säkerhet till robotarna. Men snart kommer robotarna att själva behöva bedöma situationer och då blir det lite som med barn. Det handlar om uppfostran och värdering snarare än att försöka förhindra när det händer.

Källa: Singularity, The journal Science Robotics