Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Om historien, framtiden och jämlika löner - ExploreCurate

Om historien, framtiden och jämlika löner


Det fanns en tid då vi både drack sprit och rökte på kontoret. På den tiden tjänade kvinnor 63 % jämfört med männens lön. När vi ville få ned något på pränt tog vi hjälp av skrivmaskiner. Jag pratar såklart om 50-talet, en tid som knappast någon av min läsare (och inte heller jag) själv har upplevt. Skrivmaskinen kompletterades under nästkommande årtionde med kopieringsmaskinen och det var först på 70-talet som stordatorerna gjorde entré. På 80-talet kom faxen och på 90-talet fick vi äntligen mobila telefoner. Nu tror jag också att de flesta som läser det här känner igen sig.

Läs också: 10 helt nya yrkeskategorier som våra barn behöver utbilda sig till

Utvecklingen för oss kontorsarbetare har fortsatt och de stora förändringarna framöver kommer inte att handla om tekniska förflyttningar utan om var och hur vi faktiskt utövar fört förvärv. Kanske t o m om och varför. Idag tjänar kvinnor 77 % av männens lön för motsvarande arbete här kunde utvecklingen ha gått snabbare. År 2030 tror man att det ökat till 81 %.

Image result for the future of office

Se den här intressanta sammanställningen av hur olika faktorer utvecklats sedan 1950-talet och även hur det kommer att utvecklas de närmaste 80 åren med inopererade chips, robotar och kvinnor som den dominerande arbetskraften. Dock fortsatt med mindre lön än männen.

Office Space Timeline: Past, Present, and Future [INFOGRAPHIC]

Källa: Hubble