Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Lär dig skillnaden mellan AI, ML och DL - ExploreCurate

Lär dig skillnaden mellan AI, ML och DL


Det är mycket AI just nu. Eller är det ML? Eller DL? Ja, ska du slänga dig med rätt begrepp (och det vill du ju) är det lika bra att läsa in sig om vad som är vad. Annars kan det ju bli som med VR som ofta används även om det egentligen är AR eller 360. Så häng med nu.

AI = Artificial Intelligence

Till skillnad från VR kan man faktiskt använda AI som ett övergripande begrepp.

AI är en dator, maskin eller ett program som kan utföra uppgifter som normalt sett kräver mänsklig intelligens. Det kan vara allt från röstigenkänning, visuell uppfattning eller beslutstagande. Mänsklig intelligens, utfört av maskiner.

Tjänster som Apples Siri, Amazones Alexa och Googles Home är några kända AI-tjänster, men AI som begrepp har funnits sedan mitten av 50-talet.

ML = Machine Learning

Machine Learning används för att uppnå AI och är ett forskningsområde inom AI som syftar till att utveckla maskiners förmåga att självständigt förstå och hantera stora mängder data.

Tekniken bygger på algoritmer (istället för kod) för att analysera och lära sig av datan för att fatta ett beslut

DL = Deep Learning

Deep Learning har vuxit fram ur Machine Learning. Det är ett artificiellt nätverk där algoritmerna fungerar som när den mänskliga hjärnans neuroner kommunicerar med varandra, med skillnaden att det finns en tydlig struktur från början.

Det är tack vare Deep Learning som det finns självkörande bilar, att vi kan se och förebygga sjukdomar och att t ex Spotify och Netflix kan ge oss träffsäkra musik- och filmtips.

Image result for ai, dl, machine learning
Om man tittar på AI i en tidslinje kan man se att både Machine Learning och Deep Learning är utveckling av metoder och teknik.

Källa: Demondo, Ucit