Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Krönika #127. Därför kan det bara finnas en vinnare och det är inte Facebook eller Google - ExploreCurate

Krönika #127. Därför kan det bara finnas en vinnare och det är inte Facebook eller Google


På F8 konferensen 2010 två år innan börsintroduktion och med ”bara” 400 miljoner användare introducerade Mark Zuckerberg en ny era med att det nu skulle bli ordning på alla ostrukturerade länkar mellan olika webbsidor när Facebook skulle sätta användaren i centrum. Hela talet och lanseringen av Open Graph var en krigsförklaring mot Google. Argumentationen om ostrukturerade länkar var en direkt adressering till sökgiganten som bygger sin affär på insamling av data med ett starkt incitament för webbplatsägarna att få besökare till sina webbsidor.

Open Graph – den geniala bytesaffären som slog fel 8 år senare

I sin vapenarsenal hade Facebook det användargenererade innehållet som man hade satt hänglås på (för externa sökmotorer), men det fanns ett problem. Det var svårt för Facebook att samla in data utanför sitt eget ekosystem. Lösningen blev Open Graph som blev en bytesaffär där Facebook gav iväg en del data mot att få data från webbplatser och appar.

Det finns inga vinnare i krig

Även om det nu ser ut som att Facebook ställt sig rakt där mediestormen blåser som hårdast är det ett paradigm som i grunden handlar om våra rättigheter till vår egen information. Facebook, Google och många andra har byggt sina positioner och affärer på att samla in användardata. Det är många som kommer att blir förlorare nu när medvetenheten ökar och regelverken kommer ikapp och det är så det måste bli.

Alternativet är inget alternativ. Vi användare kommer aldrig att förlora. Vi kan bli sårade, förödmjukade och lurade. Men vi kommer i slutändan att stå där som vinnare. Vi har den ultimata ammunitionen. Vi är användarna.

Den här krönikan publicerades på LinkedIn den 26 mars 2018.