Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Därför är kundlojalitet så mycket viktigare än säljtratten - ExploreCurate

Därför är kundlojalitet så mycket viktigare än säljtratten


Skapade Gud digital marknadsföring för att företagen skulle få flera kunder? Nej, inte alls om man ska tro den kanadensiska retailexperten Doug Stephens som var keynote speaker på NXT Nordic i Oslo förra veckan. Doug menar att det är dags att lägga ner (bokstavligen) den kända ”funneln”, d v s tratten som vi kämpat med några år nu.

Funneln (tratten) som vi lärt känna den är helt inriktad på att fånga in nya kunder

Jag tror att Doug har en bra poäng här. Många företag har varit alldeles för inriktade på att fylla på med nya kunder och i jakten på nya kunder har företagen häktat på fina rabatter på kroken. Många av rabatterna har inneburit att kunderna faktiskt startat som en olönsamma kunder och flera har aldrig blivit lönsamma. De lönsamma kunderna = de lojala kunderna har samtidigt känt sig ignorerade och efter ett tag har de en del blivit olojala.

Så borde företagen behandla sina trogna kunder

Istället för att jaga in olönsamma kunder borde företagen lägga mer kärlek på de redan lönsamma och man kan göra det på flera sätt. Här kommer tre.

#1. Låt de lojala kunderna få information om nyheterna först! Det kostar inget, men ger en känsla av ”ni är viktiga för oss”.

#2. Kom ihåg deras födelsedag och årsdag! Alla blir glada över att uppmärksammas på sin födelsedag och långa relationer ska firas! Fira med en liten gåva eller ett riktigt bra erbjudande!

#3. Använd dina lojala kunder i försäljningen! Riktigt bra säljare tror på det de säljer. Ge dina bästa kunder möjlighet att få fördelar av att prata gott om ditt varumärke!

Superbra?

Doug hade också (som alla stora föreläsare) ett eget ”insiktsfullt sätt” att lyckas med kundupplevelser. Han kallade den för SUPER och vad respektive bokstav står för ser du på bilden.