När jag stannar till för att handla i Norrtälje konstaterar jag att det öppnats en ny butik i Coop’s förra lokaler vid ena infarten till den idylliska sommarstaden. Butik kanske är fel epitet. Coop kallades ju för stormarknad och den här nya butiken verkar fylla samma lokal från golv till tak. Butiken som heter Dollarstore gör mig nyfiken så jag kliver in.
Tio minuter senare är jag ute igen och känner mig som en fattig och smaklös andra klassens white trash medborgare. Clas Ohlson, Biltema och Rusta känns som dyra märkesbutiker i jämförelse. Dollarstore, adrig mer.
Min upplevelse är den samma som många fått av kinesisk e-handel. Ni vet, kinapaketen från Wish som tog Postnord på sängen (ja nästan tog livet av våra svenska brevbärare). Superbilligt och helt oberäkneliga leveranstider.
Men kineserna är mer ambitiösa och i digital framkant i Kina. Här kommer ett par bra spaningar från Lily Varon på Forrester.
Färska exempel på att den kinesiska e-handeln är stor och innovativ… i Kina
Kineserna älskar e-handel och de pushar e-handlarna att utveckla nya innovativa sätt att paketera, sälja och leverera sina produkter. Det handlar om mindre exklusiva serier, begränsade utkörningar och co-brandade partnerskap.
Ralph Lauren har nyligen lanserat en begränsad utgåva av en skjorta på WeChat för 600 dollar som såldes under 48 timmar. Läs mer här.
Steph Curry och Under Armor lanserade sålde sin Shanghai-inspirerade Curry 4 sneaker på JD.com med en ”Se nu Köp nu” livevideo på JD.com.
Alibabas Hema och JD.com’s motsvarighet 7Fresh (båda livsmedelsbutiker) använder digitala prislappar, dynamiska digitala displayer och möjlighet för kunderna att identifiera sig med hjälp av ansiktsigenkänning och mobila betalningar.
JD.com har också testat obemannade närbutiker i stora kontorskomplex och har precis skrivit av tal med ett fastighetsbolag för att fler butiker i hela landet.
Alibababa och JD.com försöker sy ihop online med offline (s.k. O2O) och hjälper e-handlare att bli mer offlinefokuserade. Läs mer här.
Källa: Forrester