Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
4 handfasta tips alla reklambyråer måste förhålla sig till de närmaste åren - ExploreCurate

4 handfasta tips alla reklambyråer måste förhålla sig till de närmaste åren


Det är ett tufft klimat för reklambyråer just nu. Jättar som P&G och Unilever har bantat sina marknadsföringsbudgetar med över 800 miljoner dollar (på global nivå) och varumärken som Nike fokuserar mer på retail än konsument när nya e-handel- och omniflöden ska fungera. Lägg till att data börjar bli den mest värdefull valutan och den saluförs som alla vet bäst av Facebook, Google och Amazon.

Byråernas största utmaning just nu är den ökade digitala mognaden hos kunderna som har lett till ett minskat beroende av att köpa digitala resurstimmar från byråer.

Hur ska då stora byrånätverk som IPG, Publicis Groupe och Havas överleva eller transformeras? Ja enligt Forrester som tittat djupare in i spåkulan för byråer menar att det finns 4 viktiga strategier när byråvärlden transformeras.

#1. Integrerade erbjudanden

Omnicom Precision Marketing Group är ett bra exempel som nu kan erbjuda DM, digitalt och data via Rapp, Proximity respektive Annalect.

Kort analys: Det ska inte blandas ihop med det tidigare fullserviceerbjudandet. Nu handlar det om relevant expertis i ett ekosystem.

#2. Konsolidering och sammanslagningar

WPP skapade Superunion av 5 WPP-ägda varumärkesbyråer. Ett annat exempel är hur 5 oberoende mindre byråer gick ihop för att kunna leverera i 3 stora amerikanska städer.

Kort analys: Det kan låta självklart, men kräver både kapital för förvärv och förmåga att sätta ihop helt nya ledningar och organisationsstrukturer.

#3. Hela nätverk pitchar

Dentsu Aegis Network pitchadepå Subway och AB/InBev. Publicis Groupe vann Mercedeskontot.

Kort analys: Att använda hela nätverket i pitchar skapar en kraft som många mindre byråer inte klarar av att konkurrera mot. Det betyder också att utvecklingen går mot färre och större byrånätverk.

#4. Investeringar i data och dataplattformar

Det köps upp dataföretag och s.k. Pii plattformar som hanterar data får en allt centralare roll. Dentsu har M1. IPG har AMP och Unity. Publicis har Data Spine och WPP har skapat Wplatform.

Kort analys: Det är nödvändigt för byråerna att kliva in i datamatchen ordentligt och kanske har man en möjlighet att ta en starkare position nu när Facebook och de andra stora digitala plattformsaktörerna placerats i skamvrån.

Hopp för mindre reklambyråer

Forrester avslutar med en spaning som ger hopp till de mindre reklambyråerna. De reklambyråer som hittar ett mer agilt arbetssätt där man utvecklar kommunikationen tillsammans med sin uppdragsgivare och användarna kommer att vinna mark.

Man tror också på att flera mindre byråer kommer att hitta ”tillbaka” till att vara superkreativa ”butiker” ditt varumärken vänder sig för att hitta sin kommunikativa och konceptuella unikitet.

Källa: Forrester