Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
3 exempel på hur ditt företag kan ömsa skinn och bli en digital plattform - ExploreCurate

3 exempel på hur ditt företag kan ömsa skinn och bli en digital plattform


För att fånga ditt intresse direkt låt oss börja med att konstatera att företag som Airbnb, Amazon och Uber är digitala plattformar som matchar de som har med de som behöver och konkurrerar med fördelar som snabbare, enklare och billigare. Facebook, Twitter och Snapchat är också digitala plattformar. Det plattformsföretagen har gemensamt är att de alla har skalat upp sin affär väldigt fort.

Är du övertygad om de digitala plattformarnas potential? I så fall finns det bara en relevant frågeställning för dig och ditt företag.

Hur kan mitt företag bli en digital plattform?

Ja, det här är ett bra exempel på digital affärsutveckling. Det är det jag är bra på och när det nu är sagt ska jag ge dig 3 bra exempel på hur ditt företag kan ta klivet mot att bli en digital plattform.

Exempel 1: Poolbranschen

Related image

Tänk att du säljer pooler till villaägare. Du köper in dem, marknadsför dem, säljer dem och servar dem. Det finns andra företag som också säljer pooler till villaägare. De är dina konkurrenter och ni konkurrerar med kvalité och pris. Kanske även garanti.

Om du bestämmer dig för att bli en digital plattform kommer du inte att köpa in, marknadsföra, sälja eller serva pooler längre. Du kommer istället att ge alla dina konkurrenter möjlighet att sälja sina pooler via din plattform och det vill de såklart göra eftersom du har så många potentiella kunder som hänger på din plattform och bl.a sätter betyg på olika poolmodeller och ger rekommendationer hur du bäst ska rengöra dem.

Liknande exempel: Resetjänster som Tripadvisor eller hotelltjänster som Hotels.com eller bokningstjänster som Booking.com.

Exempel 2: Frisörbranschen

Image result for hairdresser girl

Tänk att du har en frisörsalong. Du klipper människor. Det finns andra som klipper människor också. De är dina konkurrenter och ni konkurrerar med kvalité och pris. Kanske även läge.

Om du bestämmer dig för att bli en digital plattform kommer du inte att klippa människor längre. Du kommer istället att ge alla dina konkurrenter möjlighet att få bokningar via din plattform som många kunder vill boka via eftersom det är enkelt och de får lojalitetspoäng oavsett vem de väljer att klippa sig hos. Lojalitetspoängen kan de lösa in mot hårvårdsprodukter.

Liknande exempel: Bokningstjänster inom Restaurangbranschen som Bookatable och The Fork eller matleveranstjänster som Foodora.

Exempel 3: Städbranschen

Related image

Tänk att du har en städfirma. Du jagar städkontrakt och personal som kan städa. Det finns andra som jagar städkontrakt och personal som kan städa. De är dina konkurrenter och ni konkurrerar med kvalité och pris. Troligtvis även löneläge och arbetsvillkor.

Om bestämmer dig för att bli en digital plattform kommer du inte att ha en städfirma längre. Du kommer istället att ha en bemanningstjänst där du hyr ut städare till städfirmor eller så kommer du att ha en städservice som jämför olika städfirmor. Låt oss säga för exemplets skull att du väljer att ha en bemanningstjänst.

Liknande exempel: Bemanningstjänster som t ex Upwork för flilansare inom design och teknikutveckling.

Hör av dig om du vill bolla digital affärsutveckling och hur ditt företag kan bli en digital plattform.