Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Stormakternas upprustning i det största digitala kriget någonsin - ExploreCurate

Stormakternas upprustning i det största digitala kriget någonsin


Vi hör nyheterna om hur läget mellan öst och väst börjar bli spänt igen och om hur diktatorer och extremistgrupper mobiliserar för att sätta mer kraft i den propaganda man vill föra. Allt detta sker på jorden. Uppe bland molnen sker en annan upprustning som omsätter mångfalt mer pengar och som betyder allt för de digitala stormakterna som är tydligt grupperade under den amerikanska respektive kinesiska flaggan.

Slaget står om molnen ”the cloud”, men kriget handlar om Artificiell Intelligens och alla nya AI-tjänster

I den här artikeln ska jag berätta för dig om vad som står på spel i det största digitala kriget hittills.

Vi börjar med aktörerna som kapprustar. Det handlar om Kinas molnleverantörer, Alibaba, Tencent och Baidu som nu slåss med de för oss mer kända amerikanska jättarna Amazon, Google och Microsoft. Men till skillnad från konventionella krig finns här inga fysiska landgränser att försvara. Allt är tillgängligt för alla och det man krigar om är kunder.

Från lagring till djupinlärning

Jian Wang som är tekniskt ansvarig på Alibaba är övertygad om att AI eller maskininlärning kommer att driva fram en explosion av applikationer i molnet. Animashree Anandkumar som är chefsforskare på Amazon Web Services menar att allt kommer att handla om kapacitet. Amazon utvecklar nu sin nya molntjänst MXNet för att kunna erbjuda kapacitet för s.k. djupinlärning som är en kraftfulla maskininlärning som behövs för nya AI-applikationer inom bildklassificering, röstigenkänning och översättning.

AI-tjänsterna som driver kundutvecklingen

Andra AI-tjänster som kommer att driva utvecklingen av molntjänster är självklart utvecklingen av kryptovalutor där processorkraft och el faktiskt är dyrare än själva valutan. Men det kommer också mer specifika användningsområden som t ex att  F1-förare får biometriska handskar som övervakar stressen i racing och Walmarts nya robotar. Större användningsområden är t ex alla tjänster som kommer att bygga på ansiktsigenkänning, olika demokratiserande tjänster som kan starta lokalt och sedan spridas globalt. De mest kommersiella tjänsterna kommer vi att hitta inom spel.

Google mot den kinesiska regeringen

De amerikanska jättarna driver sina trupper och utveckling helt själva, medan den kinesiska regeringen driver på med massiva investeringar i den era som av många kallas ”Kinas uppvaknande”.

Ja, även om alla företag konkurrerar mot varandra på en totalmarknad är det också en upprustning som påverkar hela nationer. Även vi i Sverige har dragits med och kommer nog inte att kunna inta en fullt neutral position den här gången.

Sverige verkar hittills vara bra på att utveckla applikationer och driva startups tillsammans med att garantera kylan i miljöer för att drifta data.

Källa: Technology Review