Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Så transformeras rekryteringsbranschen och här är alternativen för rekryteringsföretagen - ExploreCurate

Så transformeras rekryteringsbranschen och här är alternativen för rekryteringsföretagen


Att hitta rätt talanger är en av de största utmaningarna för många företag idag och alla vet hur kostsam en felrekrytering är.

Ironiskt nog är det högst sannolikt att AI är det som kommer hjälpa företag att hitta rätt människor

I den här artikeln ska jag beskriva hur rekryteringsbranschen kommer att bli disruptad av AI och vad det får för konsekvenser för företag, talanger och inte minst för rekryteringsföretagen.

Digitalt fixar det manuella

En traditionell rekryteringsprocess involverar många, tar lång tid och är kostsam. Det finns m a o ett stort behov för effektivisering. Nu när det kommer allt fler digitala tjänster blir det svårare för rekryteringsföretagen att motivera sin tid. De första digitala tjänsterna har fokuserat på att effektivisera.

Image result for x.ai

1. X.ai – tar hand om att boka in kandidater på intervjuer.

2. ClearFit – hittar och rankar kandidater.

3. Filtered – skapar tester anpassade för tech kandidater.

De första AI-drivna rekryteringstjänsterna

Den delen av rekryteringsprocessen som branschen kallar ”search” har sedan länge varit utmanad genom att företag och kandidater själva kan söka rätt på varandra. Det finns m a o inget som säger att rekryteringskonsulter är bättre på att söka rätt på kandidater än företagen själva. Det som kommer att göra både företag och rekryteringskonsulter bättre är data och nu kommer de första AI-drivna rekryteringstjänsterna.

1. Wade & Wendy – en virtuell assistent som hanterar all kontakt mellan företaget och kandidaten i hela ”search-processen”.

2. Textio – hjälper företag att få mer effekt när de postar nya jobb

3. Engage Talent – fokuserar på att hitta och kommunicera med passiva jobbsökare

4. Harver – screenar och testar kandidater

Image result for harver recruitment

5. Ansaro – skapar profiler på nya medarbetare utifrån de befintliga

Hur affärsmodellen för rekrytering kommer att förändras

Idag betalar företagen för varje rekrytering baserat på en utbud och efterfrågan prismodell och det finns en inbyggd ”returrätt” som egentligen innebär att rekryteringsföretaget får en chans till att hitta rätt. Den affärsmodellen kommer inte att hålla så länge till utan ersättas av nya.

A. Startups och nya AI-tjänster

Startups kommer att skapa tydliga värden för både företag och kandidater, men de nya AI-tjänsterna kommer också att förändra affärsmodellen för rekrytering.

B. Bemanning istället för rekrytering

Det som också påverkar hur rekryteringsaffären utvecklar sig är att den tydliga trenden med olika bemanningslösningar som har en prismodell mer likt en hyrmodell.

C. Minskat behov på sikt

Sen får vi ju inte glömma att teknikutvecklingen med AI, maskininlärning och robotisering i sig kommer att att minska behovet av rekrytering (av människor). I alla fall på sikt.

Vad kommer att hända med rekryteringsföretagen?

Framöver kommer vi att se fler abonnemangsliknande affärsmodeller där företagen köper en tjänst. Frågan är vem som levererar tjänsten? Rekryteringsföretaget, en ny aktör eller en stor digital plattform som t ex LinkedIn, Facebook eller Amazon?

Image result for linkedin recruiter logo

Kommer alla rekryteringsföretag att försvinna när AI-tjänsterna tar över? Ja, en hel del kommer att bli rejält utmanade. Som jag ser det finns det tre vägval som kan fungera för dagens traditionella rekryteringsföretag.

A. Gå över mer till affärsmodellen bemanning

B. Var tidig med att erbjuda digitala AI-tjänster för search, screening och tester.

C. Utveckla eller förvärva AI-tjänster och bli en tjänst.

Ett fjärde alternativ finns förstås också, men det är ju inget roligt alls.

Källa: Forbes, Techchrunch, Capterra