Digital annonsering fortsätter att ta mark. På global nivå så står Internet för drygt 35 % (2016) av reklaminvesteringarna. Under 2018 kommer Internet att ta ytterligare andelar och året kommer att handla om både nya möjligheter och en del restriktioner.
1. Hårdare regler och lagar
Om vi börjar med restriktionerna så har nog ingen missat att GDPR träder i kraft i maj vilket kommer att få effekt på hur företag kan samla in och använda användardata.
2018 blir också ett tufft år för giganten Google som fått en 2,7 miljarder dollar bot för att man favoriserat sin sökmotor för shopping. Google är också under lupp för att stänga ute annonsaktörer och för att Google är förinstallerat på Android mobiltelefoner.
2. Retargeting utvecklas med AI
Många tror att retargeting kommer att ta stryk av hårdare regler för användardata, men andra menar att
inget kan stoppa utvecklingen av s.k. ”predictive advertising platforms” som blir allt mer AI fokuserade.
3. Kvalitet före kvantitet
Google får som sagt tillbringa en del tid i domstol, men på marknaden kommer konkurrensen också att bli tuff och det handlar framförallt om kvalité i den sökbaserade annonseringen.
Aktörer som Microsoft stärker sina aktier genom samarbetet mellan Bing och LinkedIn, Amazon går ruskigt starkt med sin ”äga hela kedjan” strategi och både operatörer (ISP:s) och större publicister flyttar fram sina positioner under året.
4. Operatörerna äger det nya guldet
Det har alltid stått mellan innehåll och distribution och operatörerna har gjort många försök att också erbjuda innehåll, men nästan alltid misslyckats oavsett om det handlat om produktutveckling eller förvärv.
Nu när operatörerna får större möjlighet att sälja användardata som är det nya guldet får innehållsleverantörer och sociala medier plattformarna en hård match.
5. Personalisering i fokus
För många har det länge varit givet vad målet med all data måste vara, d v s högre relevans för användarna. Begreppet på allas läppar 2018 kommer att vara personalisering.
Vi går från målgrupp till individ och vi individer, vi vill att det vi konsumerar är relevant för oss och kanske att vi ibland orkar välja, en oftast förutsätter vi att det redan är anpassat för oss. För mig.
Källa: Third Door Media