Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
3 tips för att öka IT-säkerheten inom svenska myndigheter - ExploreCurate

3 tips för att öka IT-säkerheten inom svenska myndigheter


I princip alla svenska politiker av rang fick nyligen avbryta sina semestrar för att reda ut soppan som myndigheten Transportstyrelsen så slarvigt kokat ihop.

Den enda man inte hört ett ljud av är Digitaliseringsministern Peter Eriksson. Kanske var han inte uppkopplad… Både den tidigare utnämningen av den inte fullt så digitala miljöpartisten och sättet som regeringen hanterar IT-säkerheten lämnar en hel del att önska. Peter Eriksson kan naturligtvis inte hållas ansvarig för debaclet i Transportstyrelsens serverrum, men uppgiften att tryggt ta Sverige in i den digitala eran är han knappast rätt person för.

Peter Erikssons lämplighet överskuggas dock just nu av all den känsliga information som Sverige öppet har tillhandahållit till den som önskat ta del av den.

Här kommer mitt bidrag till alla svenska myndigheter. 3 enkla tips att förhålla sig till när det gäller IT. I princip samma tips som man kan ge till föräldrar med hyperdigitala barn eller företag i allmänhet.

#1. Uppdatera IT-strategin

En myndighet arbetar fram en strategi för hur myndigheten ska nå sina mål. Det är bra. Det är också väldigt bra att uppdatera IT-strategin för myndigheten. Speciellt om den heter ”riktlinjer för ADB inför 90-talet”.

#2. Uppdatera IT-säkerheten

En myndighet är väldigt noggrann med vilken information som lämnas ut om och till nationens befolkning. Det är bra. Det är också väldigt bra att uppdatera IT-säkerheten med rätt kompetens, relevant teknik, tydliga processer och regelverk.

#3. Uppdatera personalen

En myndighet bemannas med relevant kompetens inom de områden myndigheten ska verka inom. Det är bra. Det är också väldigt bra att uppdatera (läs kompetensutveckla och kompetensväxla) all personal för de möjligheter, hot och ansvar som en uppkopplad, 24/7 IT-miljö anno 2017 innebär.