Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Krönika #114. Så får du hjärnan att fungera bättre i en ständigt uppkopplad tillvaro - ExploreCurate

Krönika #114. Så får du hjärnan att fungera bättre i en ständigt uppkopplad tillvaro


Det låter hemskt, men är uppbackat av många forskare. Vår uppkopplade levnadsstil håller på att förvandla vår hjärna till en… mindre hjärna. Jävla Google tänker du och ja – vårt googlande är en del av förklaringen. Varför fundera när Google har svaret? Men Google är inte den största boven utan det handlar om hur vi tvingas vara ständigt okoncentrerade i vår ambition att leva parallellt i online och offline världen.

Vi kan inte helt fokusera på allt som händer fysiskt omkring oss där vi går med lätt böjd nacke och stirrar ner i vår mobiltelefon. Vi kan heller inte helt försvinna in i mobilen eftersom vi då riskerar att bli överkörda. Vår hjärna hamnar i ett slags low battery läge och blir över tid urladdat.

Skadan på vår hjärna handlar om minne. Vi får helt enkelt allt svårare att komma ihåg saker. Inte det som hände när vi var små barn utan närminnet. Igår, för en stund sedan. Alldeles, alldeles nyss.

Vår hjärna blir bokstavligen mindre och kommer att sluta som en kiwifrukt om 10 000 år plus/minus 1000. För att bromsa förfallet behöver vi faktiskt träna våra hjärnor i att minnas.

5 sätt som du kan träna din hjärna att fortsätta minnas vad som hände igår

#1. Ta reda på hur ditt minne fungerar. Minns du text, bilder eller kanske ljud eller genom att röra vid? Sträva efter att minnas med fler sinnen än ett.

#2. Vi glömmer 80 % av all information inom ett par dagar och därför behöver repetera den information vi vill komma ihåg senast dagen efter vi fått den.

#3. Vi minns bättre om vi kopplar en känsla till minnet. Träna dig i att skapa en känsla när du tar in något.

#4. Uttala det du ska minnas, t ex skriv ned och läs sedan upp högt.

#5. Ge din hjärna utrymme att minnas. 10 minuter om dagen ger hjärnan 20 % mer kapacitet att minnas.

Den här artikeln publicerades på LinkedIn den 28 april 2017.