Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Krönika #112. Om vårt stora ansvar nu i början av robotåldern - ExploreCurate

Krönika #112. Om vårt stora ansvar nu i början av robotåldern


Det börjar gå upp för oss att vi har klivit in i robotåldern, en tid där maskiner faktiskt lär sig saker på egen hand och blir allt mänskligare. Vi är glada för att få hjälp och vi är rädda för att bli ersatta. Insikten är att robotar i sig inte är ett hot. Det är fortfarande vi människor som har makten… och det kan däremot bli ödesdigert.

Vi skapar förutsättningar för robotar med all den data vi generöst delar med oss av varje dag.

1) Robotar ger oss ansvaret att påverka morgondagen

Med programmerade inlärningsmodeller skapas förutsättningar för robotarna att förutspå en framtida händelse. Det ger oss verktyg att påverka morgondagen på ett helt nytt sätt. Innehållet under inlärningen står vi människor för, medvetet och omedvetet.

Många menar att ansvaret att kunna förutspå framtiden kommer att utmana hela vår överlevnad.

2) Med artificiell intelligens lämnar vi över besluten till robotarna

Artificiell intelligens (AI) är en dator som är lika bra (eller bättre) som en människa på att lösa en uppgift. För en robot betyder AI förmågan att ta beslut baserat på en större kunskapsmängd än en människa.

Med AI får vi träffsäkrare beslut, men det är vi människor som kommer att exekvera besluten och vårt ”track record” är inte helt fläckfritt.

3) Vi behöver ett tydligare regelverk för hur vi tränar upp robotar

Inlärningen för robotar fungerar ungefär som med barn. Första gången de ser ett äpple vet de inte vad det är. Nästa gång identifierar de objektet som ett äpple. En robot behöver se tusentals bilder av äpplen med information om att det är just äpplen. Dessutom behöver roboten lära sig vad som inte är en äpple.

Alla förstår förhoppningvis hur viktigt det är vad vi lär ut till robotarna och vad vi inte ska lära ut.

4) Stor felprocent skapar hög risk för fel beslut

En robots främsta uppgift är att effektivisera. Därför får en robot ha 20 % fel, d v s träffsäkerheten behöver inte vara hundraprocentig eftersom syftet är att spara tid.

Var femte gång leder roboten oss mot fel riktning och vi riskerar att ta fel beslut.

5) Forskning och utveckling

För hundra år sedan använde vi häst och vagn för att transportera oss och vi dog av lunginflammation. Fram till idag har vi löst mycket helt utan hjälp av robotar. Nu kommer forskning och utveckling gå mycket snabbare tack vare robotar. Det ger oss möjligheter att lösa så mycket mer, men…

…det är alltid vi människor som har ansvaret för vilka ändamål vi väljer att använda robotar för. Det är ett stort ansvar. Förhoppningsvis inte övermäktigt.

Källa: Den här krönikan publicerades på LinkedIn den 11 april 2017.