Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Här är meddelandeapparna du ska välja om du vill vara säker - ExploreCurate

Här är meddelandeapparna du ska välja om du vill vara säker


Vi använder allt fler och allt mer s.k. messengerappar. Men nu när data blivit det nya guldet som alla är ut efter är det långt från säkert att du kan känna dig trygg med att du och det du kommunicerar skyddas. Allt fler och kompetenta hackergrupperingar ger sig nu efter de stora kontona som t ex Yahoo! och Google och de är ute efter din information.

Så frågan är, hur säker är de appar du väljer att kommunicera via och vad är det jag borde veta när jag gör mina val av appar?

Det viktigaste är om appen eller själva tjänsten är s.k. “end-to-end kryptering.” Det betyder att meddelanden är krypterade och bara kan läsas på två ställen, avsändare och mottagare. Meddelanden lagras därmed inte på några externa servrar som kan bli hackade. Det är också viktigt att du har rätt till din egen information, d v s kan begära ut den och begära att den deletas.

Här är hela listan med messengerappar och hur säkra de är:

1. Hangout

Bildresultat för hangout

Googles populära messenger- och videochat stödjer din rätt att hämta ut informationen om du begär det och deletar då också din historik, men själva tjänsten använder många olika servrar och är därmed utsatt för en ständig risk.

2. Messenger

Bildresultat för messenger security

Facebook’s messenger har inte en end-to-end kryptering, men själva appen har den funktionen som val som många ändå inte väljer.

3. Telegram

Bildresultat för telegram app

Telegram erbjuder en end-to-end kryptering som en funktion, men precis som med Messenger är det få som använvder den s.k. ”secret chats” funktionen.

4. iMessage

Bildresultat för imessage

Om du använder Android får du inte en end-to-end kryptering. Den krypteringen fungerar bara mellan iMessages användare. Om du använder iCloud som molntjänst får du iMessages som default, men du behöver ställa in så att de inte sparas på Apples servrar.

5. Signal

Bildresultat för signal app

Säkerheten för Signal är hög, mycket tack vare att den är open source och kan kontrolleras av alla. Man kan också verifiera sin identitet som extra säkerhet.

6. WhatsApp

Bildresultat för whatsapp

Alla meddelanden via WhatsApp är krypterade, även röst och videosamtal. Man kan också verifiera sin identitet som extra säkerhet.

7. Confide

Bildresultat för confide app

Alla meddelanden via WhatsApp är krypterade, även röst och videosamtal. På ett Snapchatliknande sätt försvinner också alla meddelanden.

8. SMS

Bildresultat för sms app

Vårt vanligaste sätt att meddela oss är fortfarande inte krypterat och sparas. Det är vanligt att SMS används som bevismaterial i rättegångar.

Källa: Recode