Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Krönika: 10 anledningar att välja en virtuell personlig assistent redan imorgon - ExploreCurate

Krönika: 10 anledningar att välja en virtuell personlig assistent redan imorgon


Tidigare hade vi RUT. Nu finns det andra randiga skäl att ta hjälp och det är bara en fråga om tid innan du skaffar din egen VPA, virtuell personlig assistent. Utbudet har vuxit och du behöver bestämma dig för vilka virtuella skills du värdesätter. Har du tröttnat på att skriva, vill du ha en livspartner eller bara någon som kan beställa en pizza?

Vi är i början av en era där vi allt oftare kommer att få anledning att värdera om den artificiella intelligensen kan erbjuda ett alternativ till det vi själva kan åstadkomma. Vi kommer att bli besvikna och vi kommer att bli hänförda. Vi kommer att få uppleva nya tjänster och vi kommer att få se tjänsterna utveckla fysiska och människoliknande skepnader. Nu tar vi steget in i robotåldern.

Jag har bett Gaby Backman och Olle Forneus, två av de mest ambitiösa och talangfulla studenterna på Berghs School of Communication att ge oss exempel på vad vi kan förvänta oss av en virtuell personlig assistent idag. Som vanligt har Gaby och Olle tagit sig an uppgiften med stor nyfikenhet och energi. Ingen kommer att känna sig besviken.

C:\Users\Johan\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCacheContent.Word\GabyOlleData.jpg

Gaby Backman och Olle Forneus, sidekicks och studenter på Digital Strateg/Digital kreatör (DSK) på Berghs School of Communication.

1. Höjden av lathet är nådd – dammsug från soffan!
Ett av de hetaste ämnena som dök upp på årets CES-mässan (Consumer Electronics Show) i Las Vegas var inte helt otippat röststyrning och AI. Många innovativa hushållsprodukter visades upp med integrerade VPA-system och det är tydligt att vi närmar oss det smarta hemmet mer och mer. Vi har gått ifrån att vara tillräckligt pigga för att dammsuga våra egna golv till att inte ens orka trycka på knappen. Samsung integrerar Alexa för att kunna sätta på och stänga av robotdammsugaren utan att du behöver röra dig en endaste centimeter!

https://www.engadget.com/2016/12/28/samsung-vr7000-amazon-echo-alexa/

2. Substitut för partner
Gatebox har skapat en VPA som inte bara har koll på dina prylar i hemmet utan även fungerar lite som en partner. Den har ett inbyggt hologram som genom ett människoliknande språkbruk exempelvis motiverar dig att gå upp på morgonen och uppmanar dig att ta med paraply när det ska regna. Under dagen skickar även VPA:n sms och säger att den saknar dig, undrar när du kommer hem och nästan blir lite sur om du måste jobba över.

https://www.youtube.com/watch?v=0nOGGOzQaMA

3. Beställ pizza på några sekunder utan en enda knapptryckning
Dominos är ett av de företag i USA som håller på att experimentera med digitala beställningslösningar. De har bland annat undersökt möjligheten att beställa pizza genom en tweet eller genom att sms:a en pizzaemoji. Förra året lanserade de även funktionen i röststyrda Amazon Echo i samband med Super Bowl. Tyvärr är det fortfarande komplicerat då det kräver att kunden i förväg skapar sin pizzaprofil, men är man en flitig pizzaätare är det här supersmidigt.

https://techcrunch.com/2016/02/03/amazon-echo-can-now-order-your-pizza/

4. På partyhumör? Säg åt din frys att också bli det så fixar den is till dina drinkar!
Utvecklingen när det kommer till internet of things börjar verkligen ta fart nu då fler och fler stora aktörer börjar se de nästan oändliga möjligheterna i detta. Bland annat samarbetar den stora vitvarutillverkaren Whirlpool med Alexa vilket innebär mängder av intressanta funktioner. Med hjälp av Alexa kan du göra alltifrån att slå på ugnen på rätt grader medan du knådar din deg till att säga åt din frys att det är partydags – vilket innebär att den börjar producera massvis med is till dina kommande drinkar.

http://www.techhive.com/article/3154275/consumer-electronics/whirlpools-smart-appliances-will-be-amazon-alexa-compatible-this-year.html

5. Sällskap för äldre
ElliQ är specialiserad på att vara ett bra sällskap till ensamma äldre och på att höja livskvaliteten i allmänhet. Till skillnad mot många andra smarta virtuella assistenter erbjuder denna även en skärm för att kunna interagera med nära och kära. Tanken är att den ska påminna dig om allt ifrån när du ska ta din medicin, rekommendera podcast till att peppa dig att motionera och ha en aktiv livsstil. http://venturebeat.com/2017/01/12/intuition-robotics-elliq-help-the-aged/

6. Dörrlås med smidiga funktioner
Senare under året kommer Brinks släppa ett smart och användarvänligt dörrlås. Det kopplas enkelt ihop med ditt wifi och kan drivas helt av solenergi på ett energisnålt sätt genom en panel på låset. Du kan låsa upp din dörr från distans via din smartphone i realtid och schemalägga access för till exempel hantverkare eller Airbnb-gäster på ett smidigt sätt. Brinks meddelar även att de har planer att integrera andra system för användarna ska få ytterligare välbehövliga funktioner såsom en integrering med Nests övervakningskameror som är specialiserade på distansanvändning.

https://www.youtube.com/watch?v=Qt4vtrNK18s

7. Aristotle är din nya barnvakt
VPA:n Aristotle är en smart högtalare som är tänkt att den ska växa tillsammans med ditt barn. Den kan läsa sagor, hjälpa större barn med läxor eller tända en lampa om barnet gråter. Aristotle jobbar mycket med att utveckla röstigenkänning även för små barn som talar lite otydligt, vilket annars ofta skapar problem för de flesta VPA:er.

https://www.youtube.com/watch?v=Zeya-xyNWYo

8. Zuckerbergs Jarvis vet vilken musik som passar just dig
Facebooks vd Mark Zuckerberg har personligen tagit på sig att göra en egen VPA. Han har gett den namnet Jarvis och har, förutom fyllt den med de flesta av konkurrenternas funktioner, lagt ner extra mycket tid kring musikhanteringen. Det som framför allt gör Jarvis unik är att den på ett avancerat sätt ska kunna känna igen din musiksmak och kunna särskilja dig från andra som använder den. Zuckerberg har även byggt en speciell Messenger-bot som kan interagera med Jarvis via textmeddelanden. Vad mer för spännande funktioner den kommer att få och om Zuckerberg tänker satsa på den här som en seriös utmanare till Google Home och Amazons Alexa återstår att se.

https://techcrunch.com/2016/12/19/zuckerbergs-jarvis-home-ai-is-like-an-alexa-that-learns-your-musical-tastes/

9. Röststyrning blir så lättillgängligt att en “VPA-epidemi” bryter ut
Ett nyhetsankare i USA berättar i tv om en liten tjej som råkade beställa hem ett dockhus och 2 kilo kakor. Nyhetsankaret fortsätter med att säga att han älskar hur den lilla tjejen säger “Alexa, order me a doll house” vilket fick ringar på vattnet för alla tittare som hade på tv:n i samma rum som deras röststyrda högtalare. Flera tittare fick nämligen hem ett dockhus efter denna röststyrda uppmaning, enligt utsago. Amazon säger dock att de har svårt att tro på sanningshalten i den här historien, men liknande händelser har inträffat förr. Ta bara Toyotas svenska radiokampanj “a SIRIous safety message” där de lyckades sätta flera iPhones i flightmode bara genom en uppmaning i en radioreklam.

http://www.adweek.com/tvspy/san-diego-anchor-accidentally-orders-dollhouses-for-viewers/183798

10. Alexa kan bli kallad till mordutredning
En man hittades mördad i ett badkar i den amerikanska delstaten Arkansas och utsagorna från de två som troligtvis sist såg mordoffret vid liv går isär. I lägenheten där mannen blev mördad var dock under den aktuella kvällen Alexa igång, som bör ha registrerat och sparat allt den uppfattade. Detta innebär att kritisk information om vad som egentligen hände den där kvällen mycket väl kan finnas lagrad på Amazons molnservrar.

http://www.nyteknik.se/digitalisering/amazons-ai-assistent-kallad-till-mordutredning-6814832

Källa: Publicerad på Breakit.se den 20 januari 2017