Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
5 branscher som är i skottlinjen för disruption 2017 - ExploreCurate

5 branscher som är i skottlinjen för disruption 2017


Ett tydligt tecken på att en bransch kommer att utmanas av nya, snabba, digitala och problemlösande startups är att inget har hänt med branschens affärsmodell på minst tio år.

Här är 5 branscher som riskerar att disruptas under de närmaste 12 månaderna:

#1. Fastigheter

Det har kommit en hel del startups inom den här branschen under de senaste åren. Det har mest handlat om anpassade digitala tjänster för fastighetsbolag och verktyg för lånemarknaden.

Bildresultat för mäklare

Nu kommer det nya tjänster för köp och sälj som t ex Opendoor som värderar och erbjuder att köpa lägenheter för att sedan sälja dem ett par, tre månader senare.

#2. Rekryteringsbranschen

Platsannonsmarknaden är in redan disruptad och det har kommit mer eller mindre smarta matchningstjänster som t ex Fiverr och Upwork (tidigare Odesk) som framförallt har utmanat den traditionella konsult- och bemanningsbranschen.

Relaterad bild

Nu får rekryteringsbyråerna se upp när nya jämförelsesajter och algoritmstyrda kandidatbaser börjar ta plats.

#3. Energi

Kol, gas och kärnkraft dominerar fortfarande, men förnybar energi är på stark frammarsch med sol- och vindkraft som de största utmanarna med en kostnadsbild som nu är lägre än fossila bränslen i 30 länder.

Bildresultat för tesla solar roof

Efterfrågan kommer att styra och när Google säger att man kommer att växla in hela sitt energibehov mot förnybara källor och Facebook och Apple nästan är där så visar det vägen. Räkna med att det kommer en rad nya aktörer inom energiområdet.

#4. Live sport

Livesänd sport har varit TV- och kabelbolagens sista möjlighet att ta betalt för sitt innehåll. Netflix, Hulu och Amazon Prime har redan börjat ta marknadsandelar och allt fler säljer sina rättigheter till spelbolag eller nya medieaktörer som t ex Twitter.

Bildresultat för zlatan premier league

Räkna med att du kommer att kunna fortsätta se på din favoritsport och utan någon direkt kostnad. Det kommer att ingå i ditt abonnemang på något annat eller så betalar du genom att du blir utsatt för reklam.

#5. Bank

Sist och kanske störst… I vart fall på tiden. Bankerna. Vi betalar för banktjänster samtidigt som bankerna både spar in på personal och toppar börslistorna och delar ut stora vinster till sina ägare. Det känns inte hållbart.

Bildresultat för bankkö

Nya tjänster som Square och Stripe har redan gjort kunderna kontantlösa och snart kommer poängen av att ha en bank överhuvudtaget att vara väldigt liten. En nya aktör som heter Zero kommer att ge sina kunder en omvänd fördel. Istället för ett kreditkort får kunderna ett debitkort. Tvärtom m a o. Banken lånar av kunderna. Andra startups inom branschen är GoBank, Moven och Simple som alla bidrar till en avvänjning från traditionella banker. Men det kommer mer. Bara i Silicon valley finns det idag ett hundratal välfinansierade startups som vill utmana de traditionella bankerna.

Källa: INC