Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Insikter från Super Content Marketing i Sthlm 2016 - ExploreCurate

Insikter från Super Content Marketing i Sthlm 2016


Förra veckan bevakade vi Super Content Marketing 2016 som hölls på Chinateatern i Stockholm. Flera internationella talare var bokade från t.ex LinkedIn, Maersk, Jyske Bank och Red Bull.

Kolla in Twitter @bullscontent och #scmswe där du hittar hela flödet från dagen.

Dragplåstret och sist ut var content-världens Zlatan, d.v.s Content Marketing Institutes grundare och CEO Joe Pulizzi som kom direkt från Ohio för att frälsa de ofrälsta (om det fanns några sådana i lokalen). Det känns som att antalet marknadsförare som inte har förstått att content is king blir färre och färre.

Antal konferenser i ämnet content marketing i Sverige ökar men det känns som att denna konferens är the place to be om man vill träffa folk från branschen samt nätverka med företag på plats som är riktigt duktiga på content. Konferensen har helt klart en internationell prägel till skillnad från mindre i ämnet som oftast har svenska talare. Det är givetvis inte heller fel då lokala case anpassade för våra marknader är nyttigt att se.

Men vad sa Joe då? Jo, han refererade mycket till deras årliga rapport om content marketing. Det är en omfattande rapport som bl.a. berättar hur många som använder content marketing som metod.

Siffran stiger för varje år och senaste rapporten visar att 90% av de tillfrågade företagen jobbar med content marketing.

Här hittar du årets rapporter.

Då undersökningarna är gjorda i USA, Australien och Storbritannien så gör vi just nu en undersökning som ska hjälpa oss att ta tempen på content marketing i Sverige 2016 – jobbar du med marknadsföring är vi mycket tacksamma om du vill hjälpa oss att svara på frågorna som du hittar här.  Alla som deltar får ta del av rapporten ”Tempen på Content Marketing i Sverige 2016”. Vi bjuder även in alla er som hjälper oss till ett content-mingel i Stockholm i början av juni.

scm7

Joe talade även om vikten av att välja de rätta kanalerna och anpassa innehållet efter dessa. Han poängterade också att man inte behöver finnas i varje kanal. Tittar man på utvecklingen över kanaler är det en hisnande bild som målas upp med enormt många val. Som marknadsförare kan man definitivt bli en aning stressad av alla dessa val men Joe manar att man bör välja ett mindre antal och fokusera på dessa.

scm6

Han lyfte också hur viktigt det är att knyta sina intressenter till sig hålla dem kvar. Dvs. att bygga egna kanaler med innehåll som man har full kontroll över.

Joe slog också ett slag för nyhetsbrevets existens och påminde oss om faran att lägga allt sitt innehåll och vara beroende av sociala kanaler som har makten över algoritmerna och hur ditt innehålls syns.

Samma gäller när det kommer till att köpa utrymme för sitt innehåll. Livslängden blir styrd till hur mycket pengar du puttar in i det. Har du kontroll över ditt innehåll i dina egna kanaler bygger du upp en innehållsbank som kan leva längre.

scm12

Joe pekade på BuzzFeed som har får en betydande del av sin trafik från sociala kanaler och då ligger helt i händerna på dem. Strategin som BuzzFeed nu har lagt styrker Joes argumentation kring vikten att bygga sina egna kanaler och få målgruppen att signa upp sig för exempelvis nyhetsbrev.

scm13

Joe bygger ofta sina presentationer kring deras modell ”The Content INC Model” som de arbetat fram under sina år med årliga undersökningar och arbete med företag som har gått från traditionell marknadsföring i köpta kanaler till att bygga upp eget innehåll i egna kanaler.

scm8

Kort sammanfattat så går det ut på följande:

1. Hitta er ”Sweet spot”

Identifiera vad ni ska driva för ämne och producera innehåll där ni delar er unika kunskap som matar kundens passion och/eller löser deras problem.

scm9

2. Identifiera ”Content tilt”

Ann Rerdon är ett exempel man kan titta på för att förstå vad content tilt är. Anns Youtube-kanal ”How to Cook that?” går ut på att laga omöjliga maträtter och bakverk och därmed sticker hennes innehåll ut i den oändliga mängden av matinnehåll som finns tillgängligt. Det handlar om att hitta ett sätt att få ert innehåll att sticka ut. Kanske är det genom en lite galen twist som Ann har valt.

3. Buildning the base

Det betyder just att man ska fokusera på att bygga upp sina egna kanaler med innehåll och tänka som ett medieföretag. Man måste jobba med content marketing långsiktigt genom att löpande producera och publicera nytt innehåll i enlighet med din Sweet Spot och Content Tilt. Ett bra exempel med några som har lyckats med det är JyskeBank.tv., den danska banken som driver en tv-kanal. Värt att kolla in.

scm10

Joe upprepade om och om igen det vi också gör, att man måste vara tålmodig när det gäller content marketing och också lära sig att sluta tänka kampanj.

Joe menar att man får räkna med minst 15-18 månader innan du på riktigt kan börja räkna hem dina investeringar och insatser kring content marketing. 

Jag besökt många konferenser i ämnet senaste året (både internationella och här hemma i Sverige) och tycker att Super Content Marketing står sig bra och ska man satsa på en konferens nästa år.

Ett urval av mina andra rapporter:

#14 insikter från Intelligent Content Conference i San Francisco till alla vänner i content marketing svängen

Så använder du vetenskapen för att lyckas med din content marketing (från ICC San Francisco)

https://explorecurate.com/2015/09/28/10-insikter-fran-content-marketing-world-2015/

Rapport 1: Halvlek på Intelligent Content Conf. i San Francisco

#7 insikter från ”The Next Web Europe 2015” Amsterdam