Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
#10 insikter från Content Marketing World 2015 - ExploreCurate

#10 insikter från Content Marketing World 2015


En salig blandning av nya insikter, gammal skåpmat, galna amerikaner och givetvis lite amerikansk patriotism och kärlek till sin armé i content marketing-form. Det var lite av vad Content Marketing World 2015 bjöd på som gick av stapeln i mitten av september i Cleveland, Ohio.

cmworld

I år hade konferensen lockat över 3 500 deltagare från 50 länder och 225 talare var bokade. Över 80 stycken seminarium på ett par dagar erbjöds.

Uppställningen som jag nämner ovan är imponerande och ett tydligt tecken på att content is king och kommer bli en ännu större byggsten för alla som arbetar med marknadsföring.

Så för er som börjat med content marketing – ni är på rätt väg och till er som fortfarande köper banners – tänk om för 1999 ringde och ville ha tillbaka sin marknadsplan!

majoeanna
Margareta Steinsvik VP Bulls, Content-Zlatan aka. Joe Pulizzi och jag. Vackert!

Det är en lång resa för oss skandinaver att nå det stora landet på andra sidan Atlanten men återigen åkte vi över för att hämta insikter från en content marketing-konferens. Vi träffade en kollega från branschen och det var trevliga Björn Owen Glad som arbetar som marknadschef hos Spoon. Det gjorde oss glada att på eget språk kunna skåla.

annabjorn
Björn Owen Glad, Marknadschef Spoon och en jetlaggad moi

I mars besökte vi San Francisco och Intelligent Content Conference (läs min rapport här) som även den arrangeras av Content Marketing Institute och där var vi ensamma svenskar så det var riktigt kul att denna gång träffa fler från vårt lilla land.

Content Marketing Institute som anordnar dessa konferenser har kommit att bli den viktigaste spelaren i att bära budskapet kring content marketing som marknadsföringsform.

De är även en grym källa om man vill ta del av undersökningar och det senaste inom content marketing.

What happens in Cleveland stays in Cleveland. Eller i alla fall det mesta – för informationsflödet är massivt. I år var det alltså 225 talare på plats och bara att hitta mellan de olika föreläsningarna var en utmaning i sig. I synnerhet om man är jetlaggad. Jag ska försöka lyfta det jag har lärt mig eller av annan anledning är värt att förmedla.

#1. Bygg inte hus på land du hyr säger Joe Pulizzi

Så är det och det är viktigt att komma ihåg att bedriva content marketing i de kanaler man äger då det är en investering för framtiden att förfoga och inneha en content marketing-hub där man samlar sitt material och driver målgruppen mot.

byggintepåhyrt
Very viktigt inom content marketing

 

#2. Hitta din plats i det digitala ekosystemet

Som rubriken lyder – finn din plats i det digitala ekosystemet. Tänk på att alla kanaler är potentiella kontaktytor med din målgrupp. Förstå kanalerna, identifiera i vilka kanaler du finner din kund, ta del av konversationen och skapa innehåll som svarar på frågor som dina kunder har.

#3. Content Marketing är som dating

Ha samma strategi kring content marketing som du har inför en första dejt. Ingen vill träffa dig igen om du bara pratar om dig själv.

David Beebe, Vice President, Global Creative and Content Marketing at Marriott International sa det så fint:

”Content marketing is like a first date if you only talk about yourself, there won’t be a second one”

Bär med er detta när ni går på er nästa Tinder-date OCH när ni skapar innehåll så ska ni se att det går fint. Ni kommer få ett blomstrande kärleksliv och bli content-gurus. Bra kombo.

davidbeebe
David Beebe är dejtingexpert

 

  #4 Trend: Ge tillbaka genom content marketing

Ligger ju verkligen i tiden att ge tillbaka och arbeta med CSR. Inkludera CSR i er content marketing-plan. Vi fick lyssna på Rajiv Chandrasekaran (typ världens mest svåra efternamn att stava) som berättade om hans arbete för Starbucks genom boken ”For Love of Country” . Ett väldigt amerikanskt exempel med stark doft av patriotisk kärlek förvisso men ändå ett finfint exempel på när en välrenommerad journalist jobbar på uppdrag av kommersiell aktör.

forloveofusa
Boken och projektet har fallit ut väl och är ett bra exempel på vikten att alliera sig med en trovärdig storyteller.

#5. Glöm inte att allt handlar om kreativitet

Konferensens dragplåster är varje år en tung kändis. Förra året var det Kevin Spacey och i år gästades konferensen av John Cleese som talade om kreativitet och att man får inte glömma bort i alla strategier och stress över produktion. Det gäller att frigöra tid för att vara kreativ. Vi som ska producera innehåll måste tillåta oss att stanna upp och låta oss inspireras och låta kreativiteten flöda. Stress dödar kreativitet menar John Cleese och han har ju så rätt.

(Alla content-gurus borde få ett par veckor på Maldiverna per år för att stanna upp och finna kreativiteten. Rimligt kan jag tycka. Note to self: Budgetera under posten ”Konferens 2016”.)

johncmw2015
Tog ett foto av John med darrande hand. Blev en aning starstrucked.

#6. Producera innehåll som ger näring till målgruppens diskussion

Vilket innehåll ger näring åt målgruppens pågående samtal i sociala medier? Bra utgångspunkt för att skapa ”delavänligt” innehåll.

#7. Anställ någon som är ansvarig för innehåll eller ta in experter!

Det kom upp under flera föreläsningar. Företag måste anställa personer som fattar detta med innehåll och är goda skribenter. Det funkar inte längre att lägga ut det på någon som ”har tid för tillfället”. Så skaffa en byrå eller anställ en duktig skribent. Om du förr har spenderat snuskigt mycket pengar på banners och printannonser så är mitt tips att flytta dessa stålar till contentbyrå eller en rekrytering av en content manager. Här delar jag mina bästa tips för er som ska rekrytera en content manager. Eller best of all, maila mig så hjälper jag er anna@bullscontent.se

bullscontentlogo

#8. Mappa innehåll mot kundresan

Håll koll på kundresan. Eller first of all undersök hur just dina kunders köpresa ser ut. Möt upp med relevant innehåll i de olika stegen. Rätt innehåll, i rätt kanal vid rätt tillfälle är en formel som bör tillämpas. Handen på hjärtat, har ni koll på kundresan?

#9. Tänk som en nyhetsredaktion

Man måste förstå att innehåll ska skapas kontinuerligt. Inte massor en dag och sen är det tyst från er en månad. Jag har svårt att tro att CNN vaknar upp en dag och slår ut armarna och liksom ba: – Idag finns inget att skriva om. Vi går hem.

#10. Om ni bloggar – posta som en person inte som ett företag

Om ni bloggar – gör det personligt. Låt de som bloggar för er bli era ambassadörer och låt det bli personligt. Vi skapar mycket hellre en relation med en person än ett företag.

Vi har ju givetvis massor med insikter men alla får inte plats i detta inlägg men vi kommer gärna ut och kör en inspirerande workshop/seminarium hos er om ni vill komma igång eller bli bättre på content marketing.

Läs också:

#14 insikter från Intelligent Content Conference i San Francisco

Vågar du tillämpa ”Insane honesty i din content marketing?” (Insikt från Content Marketing Summit i London”)

#7 insikter från ”The next Web Europe 2015” i Amsterdam

//Anna