Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Hollywoodstjärnornas Lifestyle Blogs: strålande content marketing - ExploreCurate

Hollywoodstjärnornas Lifestyle Blogs: strålande content marketing


En gång i tiden byggde skådespelerskor som Greta Garbo och Marlene Dietrich hela sina varumärken på att vara så mysteriösa som möjligt. De visade aldrig upp sig utan perfekt makeup och hår, talade inte om sitt privatliv i pressen och försökte generellt undvika att ge publiken en bild av vilka de var då de inte spelade femme fatales på vita duken. Men det var då det.

De senaste åren har en allt större del av Hollywoodstjärnorna börjat inse att det inte finns någon fördel med att vara privat och mystisk eftersom Paparazzi-fotografer ändå ser till att fansen får se att stjärnorna är ”just like us” – på gott och ont. Och vad kan vara ett bättre sätt att få fram vem man verkligen är än genom en Lifestyle Blog? Med termen menas en webbsida där kändisen (eller för att vara mer exakt dess team) skriver små personliga blogginlägg om aktuella händelser i sitt liv, tipsar om recept eller kulturella händelser och säljer utvalda favoritprodukter (som kan innefatta allt från blöjor till diamantörhängen). Det viktigaste är att sidan ska representera (och bygga upp) stjärnans personliga varumärke. Här är tre exempel på skådespelerskor som lyckats bra med sina Lifestyle Blogs:

1. Goop

Gwyneth Paltrow har varit en av världens kändaste skådespelerskor i över två decennium. Hon vann en Oscar för ”Shakespeare in Love” och har bland annat varit med i ”Se7en”, ”Sliding Doors” och ”Iron Man”-serien. Men nuförtiden är hon nästan lika känd för goop.com: Den mest kända (och ökända) av alla Celebrity Lifestyle Blogs. Där ger Paltrow tips för hur du kan goopifiera ditt liv och alltså bli mer som henne – oftast genom att äta nyttigare, träna mer och köpa exklusivare skönhetsprodukter. Svåruppnåeligt men ganska underhållande och uppfriskande skamlöst – goop ber inte om ursäkt för att vända sig specifikt till den glamourösa 1-procentsgruppen.

Gwyneth Paltrows goop-sajt får ofta kritik för att vara snobbig och verklighetsfrånvänd, men något gör hon uppenbarligen rätt - goop har funnits sedan 2007 och följarantalet ökar ännu idag.
Gwyneth Paltrows goop-sajt får ofta kritik för att vara snobbig och verklighetsfrånvänd, men något gör hon uppenbarligen rätt – goop har funnits sedan 2007 och sajtens trafik ökar ännu idag.

 

2. Draper James

En annan A-list-aktris som nyligen gett sig in i livsstilsblogg-branschen är Reese Witherspoon. Rollen som Elle Woods i ”Legally Blonde” är antagligen hennes mest kända, men sedan 1990-talet har hon varit med i över 40 filmer, bland annat ”Cruel Intentions”, ”Walk the Line” och ”Wild”. Hennes sajt Draper James (namngiven efter hennes morföräldrars efternamn) är inspirerad av den amerikanska Södern, där Reese växte upp. Sajten har på kort tid blivit väldigt populär, antagligen för att kändisen bakom dem har en trevligare och ”vanligare” framtoning än Paltrow, så folk känner att de faktiskt kan klara av att se ut/leva som hon (sen hjälper det också att produkterna på sajten är aningen billigare).

Den nystratade Draper James-sajten riktar sig till en mer medelklassig kvinna även om hon ändå ska gilla att klä upp sig kvinnligt, gå i kyrkan och följa traditionella "Southern Values" - inte helt olik Reese Witherspoon alltså.
Den nystratade Draper James-sajten riktar sig till en mer medelklassig kvinna även om hon ändå ska gilla att klä upp sig kvinnligt, gå i kyrkan och följa traditionella ”Southern Values” – inte helt olik Reese Witherspoon alltså.

 

3. Preserve

Den tredje Hollywoodblondinen på den här listan med en egen Lifestyle Blog är Blake Lively. Hon är mest känd för att ha spelat den glamourösa Serena van der Woodsen i TV-serien ”Gossip Girl”, men har även medverkat i ”Systrar i Jeans” och ”The Town”. Livelys ”Preserve” är till för att lyfta fram lokala hantverkare som tillverkar unika produkter och godsaker. Sajten fick i början mycket kritik för designen (den överdrivet mörka designen uppskattades inte och inte heller den svårnavigerade layouten) men produktsortimentet har fått mycket goda recensioner.

Något som Lively däremot varit expert på är att släppa just den rätta mängden privata bilder (från bland annat hennes bröllop med skådespelaren Ryan Reynolds och deras dotter James födsel) för att driva trafik till sidan. Det är ett smart och lönsamt sätt att visa inblickar i hennes privatliv på hennes egna villkor, inte genom smygtagna paparazzibilder.

Preserve är en sajt riktad åt yngre, coolare och mer jordnära tjejer än de två ovannämnda sajterna, men den rustika stämningen är minst sagt stylad.
”Preserve” är en sajt riktad åt yngre, coolare och mer jordnära tjejer än de två ovannämnda sajterna, men den rustika stämningen är ändå minst sagt stylad.

 

Så vad kan man som content marketer lära sig av dessa tre stjärnors sajter?

Först och främst är de otroligt duktiga på att profilera sig själva som ett personliga varumärken. Vem som helst som läser Gwyneth Paltrows, Reese Witherspoons och Blake Livelys sajter får en klar bild av hur de är ”på riktigt”; deras stil, värderingar och intressen. Det gör att andra märken kan välja vilken stjärna som skulle passa bäst att representera deras produkter, och sedan försöka övertala henne att skriva om produkterna på sin sajt. 

Men sajterna visar även att det inte räcker med att kändisar bara förespråkar vissa produkter. Den ökade medvetenheten om sponsring och samarbeten gör att kunderna är mer kritiska än tidigare, och inte vill köpa en produkt bara för att de ser en stjärna på reklambilden. Därför är Celebrity Lifestyle Blogs mycket mer än bara webbutiker – de innehåller content av alla sorter. Bilder, videos, artiklar, listor, forum och länkar till sociala mediekonton. Lärdomen av detta? Erbjud inte bara ett slags innehåll, utan hellre ett brett sortiment (som ändå handlar om liknande ämnen och har samma visuella look.)

En annan viktig lärdom är vikten av att just presentera sin sajt på ett visuellt attraktivt sätt. Efter att Livelys sajt fick kritik mot sitt utseende när den lanserades lyssnade hon på läsarna och fixade layouten. I content marketing är det därför viktigt att minnas att om inte innehållet publiceras på ett sätt som attraherar läsare är det ingen poäng med att publicera det alls.

Läs också:

“We Are Your Friends” – Ingen content marketing-hit

6 content marketing-hemligheter från Victoria’s Secret

Barbie bland de bästa på content marketing