Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
6 content marketing-hemligheter från Victoria's Secret - ExploreCurate

6 content marketing-hemligheter från Victoria’s Secret


Victoria’s Secret hör till de mest framgångsrika underklädesmärkena i hela världen. Deras änglar (modeller med fasta kontrakt), rosarandiga påsar och framför allt modevisningen är välkända världen över. Årligen ser miljontals tittare deras spektakulära modevisning ”Victoria’s Secret Fashion Show” (VSFS) som äger rum i november och TV-sänds i december.

Ed Razek, marknadsansvarig för Victoria’s Secrets huvudmärke Limited Brands, hävdar att online-försäljningen ökar markant (vi talar om minst tiotals miljoner dollar) både dagen showen äger rum och dagen den TV-sänds. Att en modevisning för ett budget-underklädesmärke ännu efter 20 år är välkänd och inflytelserik är imponerande. Och i kombination med de ovannämnda försäljningssiffrorna är det otvivelaktigt att marknadsföringen inför, i samband med och efter VSFS är otroligt lyckad.

Det finns därför mycket som man som content marketer kan lära sig av Victoria’s Secret. Eftersom det handlar om ett underklädsmärke med stort fokus på sex och sexighet var antalet tips i den här sammanställningen ett naturligt val; Här är de 6 bästa content marketing-hemligheterna från Victoria’s Secret!

1. Känn din publik

Vilket kön skulle ni gissa att dominerar när man ser på publiksiffrorna för Victoria’s Secret Fashion Show? Om ni tror att det är män som helst kollar på modeller som struttar ner för catwalken i stringtrosor, korsetter och änglavingar har ni… fel! Hela två tredjedelar av tittarna är kvinnliga och en stor del av dem är unga tonårstjejer. Det är en av de främsta orsakerna till att artister som är populära hos tonåringar, t.ex. Justin Bieber, hyrs in för att uppträda under showen.

Content Marketing-hemlighet: Att ha koll på sin publik är A och O för framgångsrik content marketing. Genom analys av och interaktion med målgruppen kan ni skräddarsy ert innehåll.

jb
Tonårsidolen Justin Bieber uppträdde i showen år 2013 för att attrahera en yngre målgrupp. Den då 18-åriga Bieber hade dock knappast själv några invändningar mot att dela scen med världens hetaste underklädsmodeller.

 

2. Ha sammanhängande teman

Varje år består Victoria’s Secret-visningen av ungefär 50 olika kostymer. De flesta är varianter på utstyrseln ”Underkläder och änglavingar” men trots det kan ingen anklaga märkets designers för att vara fantasilösa. Visningen brukar vara indelad i ungefär fem olika sektioner med 10 looks av samma tema. Bland tidigare segmentteman hittas bland annat cirkus, vinter, sport, superhjältar, leksaker och ett kalenderår – med en look för varje månad.

Content Marketing-hemlighet: Att bara erbjuda en sorts innehåll är tråkigt och oinspirerande. Däremot kan ett alltför spretigt innehållsflöde få ert märke att verka oproffisgt och utan klar varumärkesprofil. Det är bra att dela in produktionen enligt olika teman och sen producera bra innehåll i de valda segmenten.

Två av utstyrslarna i "Calendar Girls"-segmentet med tillhörande skiss.
Två av utstyrslarna i ”Calendar Girls”-segmentet (Behati Prinsloo som Halloween/Oktober och Erin Heatherton som Nyår/Januari) med tillhörande skisser.

 

3. Skapa säsongsbundna traditioner

Modevisningen hålls som sagt varje år vid samma tidpunkt, och det ger fansen något att vänta på. Dock är det inte den enda upprepade traditionen som Victoria’s Secret satsar på. Inför varje sommar kommer VS Swim-katalogen ut och inför varje jul den motsvarande VS Sexy Christmas. Båda katalogerna är hypade händelser där det spekuleras om vilken modell som ska få omslagsbilden och deras tillhörande TV-reklamer regisseras ofta av en känd filmregissör (Transformers-regissören Michael Bay stod för julreklamen 2010).

Content Marketing-hemlighet: Ni behöver inte ställa till med en gigantisk show för era produkter, men det kan löna sig att ha några event eller erbjudanden vid samma tidpunkt varje år som fansen kan se fram emot. 

Michael Bay-reklamen var inte helt olik hans övriga filmer - bilar, bystiga brudar och bombastiska explosioner. Han valde till och med att ge Victoria's Secret-modellen Rosie Huntington-Whiteley en roll i den tredje Transformers-filmen (på bilden Candice Swanepoel).
Den Michael Bay-regisserade julreklamen var inte helt olik hans övriga filmer – bilar, bystiga brudar och bombastiska explosioner. Han valde till och med att ge Victoria’s Secret-modellen Rosie Huntington-Whiteley en roll i den tredje Transformers-filmen (på bilden Candice Swanepoel).

 

4. Investera i produktionen

Victoria’s Secret Fashion Show må vara en av årets största mode- och kändishändelser och få maximalt med medieuppmärksamhet, men smakar det så kostar det. Själva showen har en produktionsbudget på flera miljoner, och då räknas inte ens den juvelbesatta ”Fantasy Bra”-BH:n med (den allra finaste BH:n på visningen – den dyraste hittills kostade 10 miljoner dollar).

Content Marketing-hemlighet: Content Marketing är en investering för ett företag, men ändå väldigt kostnadseffektivt. Ibland kan det löna sig att investera lite mer, speciellt om det materialet kan återanvändas (Fantasy Bra-BH:n är mest till för publicitet och brukar plockas isär efter visningen, men en liknande BH gjord av billigare material säljs i butik och på nätet redan dagen efter.)

I VSFS 2014 fanns det i motsats till tidigare år TVÅ Fantasy Bras. Änglarna Adriana Lima och Alessandra Ambrosio fick äran att ha på sig dem på visningen.
I VSFS 2014 fanns det i motsats till tidigare år TVÅ Fantasy Bras. Änglarna Adriana Lima och Alessandra Ambrosio fick äran att ha på sig dem på visningen.

 

5. Kom ihåg alla kanaler

Att själva showen sänds på TV och underkläderna förutom i de fysiska butikerna kan köpas på webbsidan är klart, men visste ni att märket även är en mästare på sociala medier?

På Victoria’s Secrets instagram (som har över 20 miljoner) följare får man se backstagebilder från plåtningarna, änglarna på events och nyanlända produkter i butikerna. Dessutom länkar kontot ofta till modellernas egna instagramkonton, och många av dem har därför också miljontals följare. En annan form av social media som VS är duktiga på är snapchat. Appen där man kan vara ”vän” med märket och se deras korta videon och bilder (som inte sparas) ger fansen en möjlighet att se en mer personlig och lättsam sida av Victoria’s Secret och änglarna.

Content Marketing-hemlighet: Det finns massvis med sociala medier och nya lanseras konstant. Det gäller att komma på vilka som passar ert märke bäst, men speciellt i början kan det löna sig att testa många olika – att ni kan visa ert varumärkes personlighet är huvudsaken.

tumblr_njqk01ENJa1u1fo27o1_500
Det finns nog knappast något konto på snapchat som använder bikini-emojin lika mycket som Victoria’s Secret…

 

6. Var beredda på att misslyckas ibland

Överlag kan Victoria’s Secret Fashion Show nog varje år räknas som en succé. Showen resulterar i ökad försäljning, kommersiell visibilitet och social närvaro för både varumärket och de modeller som deltar. Det betyder ändå inte att den alltid förlöper utan problem. Nästan varje år brukar någon av de fantasifulla kostymerna bli hårt kritiserad av någon orsak (ofta på grund av att de är någon form av kulturell appropriering), och vissa av modellernas skrämmande smala kroppar brukar inte heller uppskattas i media.

Content Marketing-hemlighet: Inget företag kan lyckas hela tiden. Ni kommer också att stöta på motgångar och misslyckas ibland, men det viktigaste är att kunna gå vidare och lära sig av sina misstag. 

 

Den nya "Body"-kollektionen passar varje kropp - så länge men är pinnsmal med stora bröst (om man ska tro på reklamen). Den här kampanjen hör till de som fått mycket kritik i media.
Den nya ”Body”-kollektionen passar varje kropp – så länge man är pinnsmal med stora bröst (om man ska tro på reklamen). Den här kampanjen hör till de som fått mycket kritik i media, men trots det säljer just Body-kollektionen bäst av alla.