Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Bröderna Norbergs storsuccé på Youtube - ExploreCurate

Bröderna Norbergs storsuccé på Youtube


Två kanaler. 285 000 följare. 65 miljoner (!) visningar. Att bröderna Daniel och Emil Norberg är två av Sveriges hetaste och mest omtyckta YouTube-stjärnor är det inget snack om. Förra veckan fick vi äran att sitta ner med dem och prata om deras väg till framgång samt för att få tips i hur företag kan lyckas med sin content marketing på Youtube.

–  Hade vi startat kanalen idag hade vi nog gjort det lite annorlunda, berättar Daniel. Vi har alltid haft en klar och strukturerad plan för våra videos, även om innehållet på vår mindre kanal kan vara improviserat ibland. Men det är några saker vi alltid ser till att finns med, och det är humor, musik och värme. Det ska vara färgsprakande och glatt, lite som en revy. Feelgood helt enkelt!

–  Så är det, instämmer Emil. De flesta Youtubers har ett förutbestämt tema, en speciell hälsningsfras till sina följare och rentav kallar sina följare för något. Det hade vi aldrig från början, det är något som satt sig och utvecklats med tiden. Vi ser dock vårt varumärke som genomtänkt och välarbetat.

Bröderna startade sin första YouTubekanal 2006, men det var år 2011 som klippen började få uppmärksamhet. Idag har de sin stora kanal Daniel Norberg där de lägger upp klipp mer sällan, men för de mest hängivna fansen finns även Hallå Gänget! Med Bröderna Norberg där de lägger upp klipp varje söndag. Att klippen fått den uppmärksamhet och framgång som de har finns det en simpel orsak till.

–  Vi gör bra klipp, helt enkelt, säger Emil. Dessutom är vi perfektionister båda två, vi lägger inte upp något före vi båda är 100 % nöjda med det. Och det är något som publiken uppskattar, välgjorda och bra klipp.

–  Så hjälper det nog att vi inte har någon specifik målgrupp, säger Daniel. Vi når ju ut till alla som tycker att det vi gör är roligt, så våra fans kan vara allt från 3-åriga Emma till 93-åriga Emma. Vi har lärt oss vad som är roligt, delbart och engagerande för våra följare.

Daniel och Emil driver produktionsbolaget Två Bröder Media och konsultbyrån Paradime tillsammans med deras vän och tillika Youtubern Axel Palm. Efter att ha jobbat med Youtube i tio år och lärt sig den hårda vägen hur digitala medier fungerar så startade de Paradime för att hjälpa andra som är borttappade i mediedjungeln. Med deras erfarenhet har de många värdefulla tips och förslag till företag som vill lyckas med sitt innehåll på Youtube.

–  Det är ju innehållet som avgör om man tittar eller inte, förklarar Daniel. För företag är det värt att fundera vad deras värden är, hur de vill att de ska synas i deras marknadsföring och vad som är värdefullt i deras egen verksamhet.

–  Så ska man ju tänka på att allting inte gör sig bra på Youtube, man måste hitta sin egen kanal för bäst distribution, säger Emil. Det kan också vara nyttigt att använda sig av influencers, men då måste man vara beredd på att dessa kan forma innehållet på sitt eget sätt och inte nödvändigtvis följa företagets riktlinjer. Men det är något man måste stå ut med om man köper räckvidd.

– Ett exempel på ett varumärke som är riktigt bra på video är Vitamin Well som har Zlatan som ambassadör, säger Daniel. Klippen där han driver med cykelbud och arbetssökande har delats av både tidningar och andra medier, vilket bevisar hur stor utspridning video kan få när de är roliga och bra gjorda. Så är det ju förstås en fördel att det är Zlatan som är med och inte någon okänd.

–  Man kan förstås också lyckas utan att ha en känd ambassadör som Zlatan, inflikar Emil. ByggMax gjorde jättebra videon för ett antal år sen där de visade hur man byggde ihop deras varor. Ingen viral succé direkt, men relevant för målgruppen som behövde den hjälpen. Uppnår man sina mål så är videon som ByggMax precis lika bra som Vitamin Wells med Zlatan.

Framtiden ser ljus ut för killarna och de har inga planer på att sluta göra klipp. Fortsätter de på samma sätt som nu så kommer de med stor sannolikhet att ha Sveriges mest sedda klipp år 2016 – precis som de hade föregående år.

Läs också:

Allt du behöver veta för att komma igång med marknadsföring på YouTube

De 10 mest sedda reklamfilmerna på YouTube just nu

Hur ska kreatörer tänka när YouTube ersätter TV?