För mig har alltid Tv spel funnits i mitt liv och givit mig många och långa stunder av äventyr och avkoppling. Konsoler är det som föredragits och jag har följt i stort sett alla generationer och sett den fantastiska utvecklingen. Numera spelar jag inte, äger inte ens någon konsol längre. Min sista var Playstation 3. Sakanden är givetvis stor ibland men numera räcker tiden helt enkelt inte till. Snarare ser jag mig själv i framtiden under ålderdomen sittandes med gamepaden och våndas över missade saveningar och jagandes extraliv. Oavsett så följer jag med i utvecklingen och läser fortfarande om spel och mässor för att inte vara helt frånkopplad. Vilka är mina favoritspel då. Du får dem i slutet av artikeln:)
Hur ser TV spelsföretagens Content Marketing ut då och vad kan vi lära oss från dem. En hel del såklart. Här kommer några punkter:
Många av spelen låter spelaren välja svårigetsgrad på exemeplvis ”StoryMode”. Det i sin tur ger spelet en lång livslängd på forum och sociala medier. Vi vet hur attraktivt det är med att dela med sig av utmaningar som vi klarat av i sociala medier. Dels för att skryta men även för att det är det vi gör, vi delar med oss. Det i sin tur ger fantastisk exponering och användargenererat innehåll för spelet och företaget som ligger bakom. Det är just DEN organiska räckvidden vi alla vill ha. Alltså ett innehåll som engagerar och utmanar mottagaren.
Men om vi ser till dagens spel som i många fall är rent filmiska så kan vi se en sak som verkligen hjälper till för att konsumenten ska fångas och det är hur spel kan beröra på ett känslomässigt plan.
I början av TV spelens era så var inte spelen så avancerade. Det betyder inte att dom var sämre, många av den tidens spel hade en spelglädje som dagens spel saknar. Men om vi ser till dagens spel som i många fall är rent filmiska så kan vi se en sak som verkligen hjälper till för att konsumenten ska fångas, det är hur spel kan beröra på ett känslomässigt plan. Det finns spel med episka berättelser och karaktärer som är flerdimensionella. Karaktärer som spelaren kan identifiera sig med och känna med. Det är den svåraste och finaste typen av innehållsmarknadsföring. Att känna FÖR och med produkten. Spelen som lyckas med detta skapar ett personligt band med spelaren och får känslorna att svalla. För ett sådant resultat bör du bygga content som är trovärdig i alla delar och förstå vad mottagaren reagerar på. Inte lätt, men med gedigen målgruppsanalys och väl genomfört contentarbete så går det.
Tänk lite utanför ramarna och se på sociala medier som en ”roligare” marknadsföringsplats.
När spel marknadsförs så görs de det med alla olika element. Det skrivs, plåtas och filmas. Men det marknadsförs även på traditionellt sätt med affischer, merchandise, utställningsbås på mässor och TV reklam. För att inte tala om hypen som upppstår på sociala medier, bloggar och press innan. Jobbar du inom en bransch som kanske inte ses som så ”het” kan det vara svårare med innnehållsmarknadsföring som berör. Istället kanske ni ska kolla runt lite och se hur andra branscher jobbar med sociala medier. Tänk lite utanför ramarna och se på sociala medier som en ”roligare” marknadsföringsplats. Här kan ni testa er fram och titta på datan vad som engagerar och inte. Producera innehåll som är anpassad för respektive kanal och hyr in någon som kan sociala medier och förstår content marketing för att hjälpa er komma igång. Alternativt anställ någon med dessa kvalifikationer, det kommer ge resultat.
Vi kan väl också säga att spelmarknaden är väldigt känslig för trender och obarmhärtig mot sånt som känns daterat, allt grundar sig ju i teknik.
Spelmarknaden är ruggigt bra på att hela tiden producera content som känns ny och fräsch. Vi kan väl också säga att spelmarknaden är väldigt känslig för trender och obarmhärtig mot sånt som känns daterat, allt grundar sig ju i teknik. Lite så är det med innehållsmarknadsföring på sociala medier. Det är lätt att posta och skriva uppdateringar osv utifrån gamla vanor. Att hela tiden vara på tå och känna trender komma och förstå klimatet i de olika kanalerna är lika viktigt som content marketing i sig. Producera inte innehållsmarknadsföring som ni hela tiden har gjort. Utveckla er och testa hela tiden nya grepp. Tonalitet betyder inte att allt behöver se ut och utföras så som det alltid har gjorts.
Så var det ju det där med mina favoritspel. Jag har en topp 5 lista. Den kan förhoppningsvis(?) ändras med tiden. När den räcker till.
- Zelda serien. (Favorit. Ocarina of time)
- Skies of Arcadia
- Resident 4 (Gamecube)
- Uncharted
- Beyond Good and Evil
Läs även:
5 sätt att räkna ut vad du ska posta på Facebook