Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
12 startups som slog igenom 2015 - ExploreCurate

12 startups som slog igenom 2015


Kanske var 2015 året då vi på allvar började förstå kraften i den startuprörelse som fått flera traditionella branscher att både känna hopp och rädsla. Här kommer 12 startups som verkligen slog igenom under 2015. Noterbart är att även om vi gärna vill framhäva den svenska startupscenen så är det San Fransisco och London de stora startupstäderna 2015.

1. Giphy

Giphy

S.k. ”giffar” har blivit ett populärt format att dela i sociala medier och platsen att hitta roliga GIF-animationer är Giphy. Populariteten understryks med över 60 miljoner unika besökare per månad.

2. Nuzzel

Om du inte hört talas om Nuzzel beror det antagligen på att du inte förstått att det är något nytt på sociala medier himlen. Men genom att vara bland de första som stödjer Google’s nya Accelerated Mobile Pages har Androidappen vunnit mark och nu spås den bli nästa startup som förvärvas av någon stor sociala medier jätte.

3. Slack

Slack

Om man har 2 år på nacken och tar in 340 miljoner dollar kanske man inte är en startup, men Slack fick verkligen sitt genombrott 2015 och passerade hela 2 miljoner dagliga användare. Med den volymen var reklamintäktsmodellen bara en tidsfråga och man har precis startat med det. Slag som förenklar samarbete i grupp är genialt enkel.

4. Telegram

Screen Shot 2015-12-23 at 11.36.17

Det här är en kontroversiell app. Telegram blev känd när det framkom att Islamiska Staten (IS) använde messengerappen. Telegramteamet var dock snabba och stängde ner 78 kanaler och kanske fick de sin belöning när över 1 miljon användare bytte från WhatsApp till Telegram. Anledningen var att Brasilien stängde ner WhatsApp… en dag (!).

5. Meerkat

Meerkat

Röst, text, bild, video och såklart live video streaming. Med en smart lansering på SXSW i Mars tog Meerkat position i konkurrensen med Periscope som Twitter förvärvade i slutet av 2014. Meerkat har tagit in över 16 miljoner dollar och nu återstår att se hur utvecklingen kommer att bli under 2016.

6. Zenefits

Zenefits är något så ovanligt som en dashboard för HR och det har varit en hel del legala strider med lönesystemaktören ADP där Zenefits nu verkar ha hittat kryphål i lagboken. Här kan man tänka sig att det kommer fler i samma genre under året.

7. Product Hunt

product hunt

Product Hunt blev känt redan 2014, men slog igenom ordentligt under 2015 eftersom man visat vilket genomslag man kan skapa i techmedia. Product Hunt täcker böcker, podcast och spel.

8. Postmates

postmates

Matleveranser var en het startup bransch under 2015 och störst av dem alla var Postmates som med tre år och 138 miljoner dollar investerade expanderade i USA under året. I år vill man etablera sig i Storbritannien.

9. Deliveroo

deliveroo

Deliveroo levererar restaurangmat och är en av Europas mest omtalade startups. Man har tagit in otroliga 195 miljoner dollar över tre år. I år siktar man på att expandera i Asien och Australien.

10. Kano

kanofeat

Allt fler föräldrar vill att sina barn ska lära sig koda. Kano som vänder sig till 6+ är svaret på den önskan och har kallats ”the Lego of computing”.

11. HotelTonight

HotelTonight är vad det heter och är den nya heta konkurrenten till TripAdvisor, Google och AirBnB på ”boka boende marknaden”.

12. TransferWise

transferwise

Växla pengar blev enklare med TransferWise redan 2010 och tog 2015 in 58 miljoner dollar till en värering på 1 miljard dollar. Nu siktar det Londonbaserade företaget på en global expansion och vill konkurrera ut Western Union.

Källa: TNW

Läs också:

10 heta finska startups vi kommer att få höra mer om 2016

100 digitala tjänsterna som används av startups

Sajterna som alla startups behöver känna till