Varje år kommer nya trender och så även inom digital kommunikation. Rimligtvis kan det ju inte bara fyllas på. Många trender fäster inte riktigt och en del hamnar på den stora trendkyrkogården. Här är de digitala trenderna som dog 2015 tillsammans med några ”handen på hjärtat” frågor som du gärna får svara på (tyst för dig själv).

#1. Personas

Fiffiga Lisa, Äventyrliga Sigge och Sociala Maggan. Näe, många fick nog av trenden med personas efter otaliga workshops med lika otaliga kommunikationskonsulter. Personas är bra som hypoteser och för att skapa näring till konsultfakturor, men omöjliga att skapa kommunikation av i praktiken.

Handen på hjärtat – Hur många ”Personas workshops” deltog du i under 2015?

#2. Multichannel

Tänk multichannel… jovisst, men det blir väldigt komplext och ännu mer kostsamt att producera för och agera i, så många kanaler. Vad hände med gamla goda ”kanalstrategin”? Även ”Multichannel” känns som en dopad konsulttrend.

Handen på hjärtat – Gjorde du någonsin ett försök att hänga med i ”multichannel” trenden eller föll det på sitt eget grepp?

#3. Content marketing

På sätt och vis starkare än någonsin, men nu är det ingen som säger Content marketing längre utan bara ”Content”. Att ”Content” har ett kommersiellt syfte goes without saying.

Handen på hjärtat – Säger du ”Content” eller ”Innehåll”?

#4. Digital strategi

Det florerar en bild i sociala medier med budskapet: ”Det finns inget behov av en digital strategi utan en strategi för en digital omställning”. Lite hårklyveri om du frågar mig, men okej – det är väl uppenbart att vi lever i en digital omställning så om det känns enklare att säga strategi utan ”digital” så fine. Det viktigaste är ändå att ha koll på rapporter som denna från Google.

Handen på hjärtat – Vad har du hört mest av i år: ”Vi behöver en digital strategi vs ”Vi behöver en strategi”?”

Läs också:

10 strategier för morgondagens content marketing

Det här ska du tänka på när du skapar digitalt innehåll för de 3 generationerna

Den enda fungerande strategin för företag i en disruptiv tid

[fbcomments]