Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Harry Potter – magisk content marketing - ExploreCurate

Harry Potter – magisk content marketing


Allt har ett slut. Då den sista filmen i min favorit-filmserie, ”Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2”, kom ut sommaren 2011 marknadsfördes den kort och gott med taglinen ”It All Ends”. Liksom den episka sagan om den unga trollkarlen Harry, hans äventyr på Hogwarts och kamp mot den onda Lord Voldemort är det nu (nästan) slut på 2015. Då jag funderade på vad min sista artikel det här året skulle handla om fanns det alltså ingen tvekan om det – det måste vara Harry Potter.

Jag och min familj maratonkollar nämligen på filmserien varje jullov och det finns få saker som får mig i så bra julstämning (läs med fördel igenom listan medan du lyssnar på John Williams magiska ”Christmas at Hogwarts” eller ”Harry in Winter” för maximal effekt). Så låt mig presentera: 7 magiska content marketing-knep inspirerade av Harry Potter-serien (naturligtvis illustrerade med rörliga bilder, precis som i trollkarlstidningen ”The Daily Prophet”).

1. Ge inte upp fast det går trögt i början

När J.K. Rowling skrivit klart manuskriptet för den första Harry Potter-boken (”Harry Potter och de vises sten”) blev hon refuserad av de 12 första förlagen hon skickade in det till (man kan anta att de ångrar sig idag när den enda boken med högre försäljningssiffror än Harry Potter är Bibeln). Hon gav dock inte upp och det trettonde förlaget nappade.

anigif_enhanced-buzz-28220-1379811289-11

Content Marketing-magi: Det är få varumärken som blir framgångsrika direkt. Hårt jobb, determination och vetskapen att allt inte lyckas direkt är viktigt att ha i början. Ge inte upp!

2. Stå fast vid ditt varumärkes principer

När det blev klart att den omåttligt populära bokserien skulle filmatiseras såg Rowling till att behålla en stor del av beslutsmakten över sin historia. Hon hade sista ordet gällande majoriteten av castingen och fick till exempel in en klausul på att det bara skulle vara brittiska skådespelare i ensemblen, eftersom hon kände att amerikaner inte skulle kunna göra hennes karaktärer rättvisa.

anigif_enhanced-buzz-21137-1380055808-15

Content Marketing-magi: Det är bra att kunna kompromissa, men finns det något som varumärkets grundare är helt emot lönar det sig att så fast vid det.

3. Smid medan järnet är varmt

Medan Harry Potter-filmerna kom ut och blev allt populärare insåg studion Warner Brothers att det fanns en större aptit på Harry Potter bland fansen än deras filmer, böckerna och all produktmerchandise kunde tillfredsställa och kom på genidraget att bygga ett Harry Potter-nöjesfält i Orlando, Florida. Det blev en megasuccé och nästa år öppnas ett till i Los Angeles. Efter att alla filmerna kommit ut öppnades även ”Harry Potter Studio Tour” i filmstudion utanför London där filmerna spelats in, en attraktion för fans av speciellt filmerna (dock utan åkmaskiner).

1446581737-world-without-harry-potter-gifs-magic

Content Marketing-magi: Det finns så många olika sätt att öka intäkterna för ditt varumärke. Om dina fans är tillräckligt dedikerade kommer de att vara intresserade av ALLT som har med det att göra.

4. Interagera med din publik

När den anorexisjuka Evanna Lynch låg inlagd på sjukhus skrev hon ett brev till J.K. Rowling om hur mycket Harry Potter-serien hade gett henne glädje och hopp under hennes behandling. Rowling svarade personligen att hon innerligt önskade att Lynch skulle tillfriskna. Det motiverade Lynch och inte ens ett år senare kunde hon tacka Rowling personligen, då i egenskap av den skådespelare som mot tusentals andra unga tjejer vunnit rollen som Luna Lovegood i ”Harry Potter and the Order of the Phoenix”.

anigif_enhanced-buzz-20531-1380055859-9

Content Marketing-magi: Att ha bra kontakt med fans och annan publik för ditt varumärke är otroligt lönsamt – inte bara för varumärket utan även för fansen.

5. Öka insatsen i och med att ditt märke blir mer välkänt

Sista filmens produktions- och marknadsföringsbudget vad den klart högsta i hela serien. Detta gav filmmakarna möjlighet att göra den sista striden om Hogwarts exakt så visuellt storlagen som den var i böckerna (om inte ännu mer), och det lönade sig uppenbarligen; ”Harry Potter and the Deathly Hallows part 2” var inte bara den mest framgångsrika filmen i serien – den var av de mest framgångsrika filmerna någonsin.

anigif_enhanced-buzz-9326-1380078390-10

Content Marketing-magi: Det är ingen idé att vara snål om det går bra. Investera mer i ditt innehåll och din redan lojala publik kommer att uppskatta det.

6. Erbjud mera material utan att ”sell out”

Många fans kände sig nästintill deprimerade när serien var slut. Tur nog kom J. K. Rowling på en sajt för dem att besöka: Pottermore. På sajten kunde besökarna läsa om böckerna men nu med extramaterial och ny information om karaktärer, platser och magiska saker skrivet av J.K. Rowling själv. De kunde även bli sorterade enligt elevhemmen i boken och spela olika spel.

tumblr_lpcxje56SL1qzwna2o1_500

Content Marketing-magi: Allt innehåll kan återanvändas med små justeringar eller tillägg. Det är inte bara lättare utan även ofta uppskattat av fansen!

7. Se möjligheter för vidareutveckling av uppskattat innehåll

Men trots att fansen av ”Harry Potter” högst antagligen kommer att se om de klassiska filmerna och läsa om böckerna livet ut är det ändå smart av Rowling och WB att se möjligheter till expansion av den magiska värld serien utspelar sig i. Idag släpptes den första trailern till “Fantastic Beasts and Where to Find Them” som kommer ut år 2016. Filmen (den första i en planerad trilogi) handlar om trollkarlen Newt Scamander (spelad av Eddie Redmayne) och hans äventyr i 1920-talets New York. Uppenbarligen alltså inte helt Harrys generation eller miljö, men jag utmanar dig att hitta ett HP-fan som inte fick rysningar när trailern inleddes med den familjära trollformeln ”Lumos Maxima”. Och vem vet, kanske en ung Dumbledore eller Voldemort har en cameo i filmen? Hur som helst kommer de flesta Potterheads att sitta bänkade framför FBAWTF nästa november och antagligen framför alla andra filmer och böcker som utspelar sig i Rowlings magiska värld.

anigif_enhanced-buzz-31117-1380078232-6

Content Marketing-magi: Fortsätt alltid utvecklas, men ändra inte ett vinnande koncept för mycket. Testa i stället på att expandera ert tidigare utbud med liknande material.

Det har verkligen varit ett sant nöje att skriva för ExploreCurate.com det här året. Jag önskar alla mina läsare och medskribenter en alldeles förtrollande fin jul!

tumblr_mx56oiE2ky1sgxjtbo1_500

Läs också:

10 artiklar om hur filmbranschen använder content marketing