Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
En personlig minnesstund från 2015 - ExploreCurate

En personlig minnesstund från 2015


Vad passar bättre såhär i slutet av året än att göra en personlig minnesresa i Sociala Medier och Content Marketing från 2015. Detta är ingenting som DU kanske känner igen eller ens tycker är relevant men förhoppningsvis kan även du känna igen dig och tycka detta inlägg är något som får dig att nicka igenkännande. Så vad är det som sticker ut mest för mig, vad är det som är värt att ta upp. Ska jag googla och se vad andra tycker och säger. Nä. Det är mer utmanande och roligare att gå igenom hårddisken i huvudet för att se vad som dyker upp. Problemet är snarare att mycket av det som ÄR värt att ta upp kanske försvinner på vägen.

Krönika2

Men vi testar!

Video har det pratats om hur länge som helst känns det som. Personligen tycker jag att 2015 var året som verkligen stack ut och där video kom att bli en erkänt stor maktfaktor inom sociala medier och content marketing. Flera stora kampanjer och videos fick en otrolig spridning och enormt engagemang. Facebooks satsning på videoinnehåll och kamp mot Youtube märktes av framförallt i hur deras algoritmer lyfte upp rörligt och i hur ”väggen” känns mer och mer som en kortfilmsbiograf i mångt och mycket. Ska bli intressant och se hur 2016 ter sig i videoformat. Det är inte bara företagen som syns mer och mer i form av videoinnehåll, även privatpersoners inlägg drar mer och mer mot det rörliga. Om 2015 var det stora startskottet för video så bör 2016 även innehålla mer tajta produktioner med filmer som är bättre producerade, (om vi ser till mindre företag) med manus som är genomarbetade och stilgrepp med stor kreativitet. Twitter lät oss också publicera video och nu känns det som det alltid funnits där.

Låt vårat Instagram vara ifred. Jaha, dags och lämna även denna plattform, hatar reklam

Instagram gav oss möjligheten till annonsering i början av hösten. Reaktionerna inför detta tillägg var lite som (för er som kommer ihåg) när rökning skulle förbjudas på krogarna. Väldigt starka alltså. ”Låt vårat Instagram vara ifred”. ”Jaha, dags och lämna även denna plattform, hatar reklam” och så vidare. Sen när det väl kom kanske det inte var så farligt. Eller, de första veckorna handlade det mest om att annonserna var dåliga och inte anpassade för kanalen. Det kanske inte är/var så konstigt. Det tar tid att hitta en bra tonalitet och ett anpassat innehåll för kanaler. Samtidigt, Instagram som kanal hade ju funnits ett tag så viss kritik kring hur de första (fortfarande ser jag många annonser som inte är anpassade eller är bra för just Instagram) annonserna såg ut är lätt att förstå. Instagramanvändarna använder kanalen främst för inspiration och är lite som en kompis, det ÄR en utmaning att använda kanalen för annonsering på ett sätt som inte stör. Att producera annonser som inte stör för sociala medier är väl nyckelfrågan rent generellt?

Krönika4

Där kanske Native Advertising kommer in. Redaktionellt innehåll som ska tillföra mervärde för mottagaren i en relevant kanal. En form av annons som inte ska kännas påträngande och inte störa användaren/läsaren i den utvalda kanalen. Kan låta lätt. Men som med allt innehåll så är detta förmodligen en stor utmaning. Det som rent spontant känns som en nyckelfråga är hur detta ska tillämpas utan att urvattna hela konceptet. Hur ska Native användas på ett trovärdigt sätt som inte gör att mottagaren känner sig lurad. Var ska balansen ligga och hur ska utformningen se ut. Alla Natives måste märkas med ”sponsrad”. Det är trots allt ett stort steg för potentiella kunder att trycka på en sponsrad länk, därför krävs det att innehållet är oerhört relevant och verkligen ger mottagaren ett mervärde. Med tanke på hur många olika branscher det finns därute torde de som producerar innehållet vara väldigt kunniga inom området de ska behandla. En redaktionell annons som är gjord för att inte störa. En härlig utmaning!

Hur företag och organisationer äntligen(!) har förstått varför sociala medier och content marketing är en del av hela marknadsföringsavdelningen.

Content Marketing då. Numer känns det som detta begrepp har reducerats till bara Content. Om det var ett ”buzz” ord förra året och i början av detta så är det snarare vardagsmat i slutet av 2015. Likaväl som Digital Marknadsföring rätt och slätt är en del av hela marknadsföringen. Det är något jag även sett och hört på flera av de event och seminarier jag besökt. Hur företag och organisationer äntligen(!) har förstått varför sociala medier och content marketing är en del av hela marknadsföringsavdelningen. At de som inte etablerar sig i digitala kanaler får en väldigt brant uppförsbacke när de väl inser sitt misstag. Kanske trodde de verkligen att internet var en fluga. Men de är verkligen få, i stort sett alla har fattat vinken. Det är inte beslutet i sig att göra en etablering i sociala medier eller att bestämma sig för att använda sig av content som är den stora utmaningen. Den stora utmaningen är att göra det på ett sätt som ger affärsnytta, oavsett hur den digitala strategin ser ut OCH på ett redaktionellt sätt.

Krönika3

Instagram gav oss också möjligheten att använda olika bildformat när vi publicerar och inte bara det ursprunliga 4:9 som var Instagrams signum. Personligen så tycker jag det var en ”nyhet” som inte tillförde något (iofs bra på video) utan mer en feg väg att gå. Tycker det är lite tråkigt när kanaler blir mer och mer lika andra kanaler. Hade tyckt det var coolare om Instagram körde vidare på det klassiska bildformatet och vågade vara sig själva. Kan det ha något med lanseringen av annonsmöjligheten som kom senare tro!?

Hade tyckt det var coolare om Instagram körde vidare på det klassiska bildformatet och vågade vara sig själva.

Snapchats framväxt är svår att bortse ifrån. Byråers och företags huvudbry i hur de ska använda sig av tjänsten som är numero 1 hos den yngre målgruppen. Med tillägg där du kan färga tungan och animera på spöken i videosnuttarna som försvinner likt Mission Impossible uppdrag är det lätt att förstå hur denna kanal kan användas på effektiva och kreativa sätt för marknadsföring.

Bloggen (enligt mig ja) verkar fått ett rejält uppsving igen. Fler och fler högkvalitativa företagsbloggar levererar fantastisk content.

Bloggen (enligt mig ja) verkar fått ett rejält uppsving igen. Fler och fler högkvalitativa företagsbloggar levererar fantastisk content. Det skrivna ordet är starkare än någonsin. Det finns en uppenbar parallell till Native där som återigen visar på att ett redaktionellt arbetssätt är vägen att gå och att en välfylld hub med eget material är något som ger mervärde i marknadsföringen.

Twitters byte till hjärta istället för stjärnan är också något som sticker ut för mig. Att en sådan förändring skapar sådan trending bland tweets och i sociala medier är fascinerande. Att i en såpass (dagligen) föränderlig värld som sociala medier nästan bli kränkt som vissa verkar ha blivit över att en stjärna byts ut mot ett hjärta är lite komiskt. Varför. Kärlek är väl alltid den bästa vägen att gå!?

Krönika1

Så.

Detta är det som kommer upp hos mig utan att googla runt. Förmodligen har jag missat väldigt mycket och glömt av desto mer. Det händer så mycket hela tiden så det är kanske förståeligt. Vad kommer du på som är värt att ta upp, har du någon personlig minnesstund från året som gått inom sociala medier. Vore kul att höra.

Jag väntar med spänning på när Facebook ger oss möjligheten till GIF som profilbild och landscape video som headerbild. Kommer det att ske?

Sist men inte minst. När loggade du in på ditt Ello – konto senast.

Nu önskar jag dig en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År!

Läs även

May the content be with you

Tomtens Content Marketing

Content Marketing, kreativitet och Bones Brigade