En gång i tiden låg den alltid där på bordet i vardagsrummet och såg allmänt glassig och snygg ut. Det tidlösa innehållet inbjöd till spontan förströelse, så det blev en timmes läsning när tiden så tillät.
Men de stundtals tunga, genomarbetade reportagen krävde fullständigt fokus, och saknades det kunde man istället ägna sig åt att studera de vackra bilderna under ett par minuter eller i sann journalistisk anda bara njuta av kvalitén på papper och tryck.
Med åren skiljdes våra vägar åt, magasinet National Geographic och jag, men trogna besök på sajter och sociala konton har alltid legat högt i prioriteringen. Med 127 år på nacken har det natur- och vetenskapsinriktade magasinet visat förvånansvärt stor känsla och lyhördhet för ny teknik och digitala möjligheter.
Men till och med jag blev litet överraskad över innehållet i den färska rapport från Shareable, som visar att National Geographic har åtta gånger så många interaktioner i sociala medier under första halvan av 2015 som närmaste konkurrenten bland publicister, BuzzFeed.
Den största anledningen till dessa siffror är naturligtvis det enkla faktum att magasinets producerar enorma mängder av bra innehåll. Redaktionen besitter kompetens och erfarenhet av vad som fungerar, inte bara på papper utan även i alla typer av digitala kanaler.
We spend a lot of time talking about targeting, scalability, and optimizing distribution spend, but at the end of the day, you can’t master any of those things without great content.
Fotograferna och deras bilder har genom åren varit National Geographics största tillgång och man kan inte annat än imponeras över hur effektivt och mästerligt transformeringen för distribution till visuella plattformen Instagram fungerat.
Med mer än 30 miljoner följare är magasinets konto ett av de allra största.
Kontot hanteras av hela 110 (!) av National Geographics fotografer och frilansare. Samtliga har möjlighet att publicera i princip vad de själva vill i flödet och har uppenbarligen lyckats bygga upp en stark relation med sina följare. Fotograferna delar bilder från uppdrag de genomför för magasinet, men också från sin vardag och jobbar hårt med texterna som ackompanjerar bilder.
Jag följer själv kontot och det är ofta en ren njutning att läsa de korta beskrivande texterna om innehållet i bilderna och deras tillkomst. Hashtags och länkar till Twitter-konton är givetvis flitigt förekommande. Det riktigt lyser väl genomarbetad strategi för sociala plattformar om helheten.
National Geographics strategi för Facebook och Twitter är annorlunda. I ett reportage på sajten contently.com, beskrivs målsättningen att stärka besökarnas intresse för vetenskap med BuzzFeed-liknande rubriker, typ ”Så gör du för att undvika att attackeras av en björn”.
På Facebook publiceras alltid attraktiva bilder i kombination med kortare texter, som alltid länkas till artiklar på sajten eller som marknadsför magasinets kabel-TV-nätverk. Poster i Twitterflödet följer i princip samma strategi.
Trots sin enorma popularitet har National Geographic, hittills ska man kanske tillägga efter de senaste förändringarna på Instagram, valt att inte annonsera i flödet i sitt huvudkonto. Det överlåter man till andra konton, till exempel National Geographic Travel, som ibland innehåller sponsrade poster.
Men även där är annonserna minimalt påträngande, och det är uppenbart att de ansvariga vill bibehålla den höga standard som sätts generellt i alla digitala kanaler.
Se exemplet här ovan. Det är lätt att förstår charmen med content marketing när innehållet är så här bra, kommenterar Contently och avslutar:
Newer publishers like BuzzFeed and the Huffington Post get a lot of hype, but National Geographic has had more than a century to perfect its image, and it seems to be doing just fine
Är du intresserad att veta mer om digitala medier, sociala plattformar eller content marketing, hör av dig till peter@explorecurate.com.
LÄS ÄVEN
#10 insikter från Content Marketing World 2015
Mad Men – galet bra content marketing
Tio strategier för morgondagens content marketing
KÄLLA: Contently.