Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Mad Men: galet bra content marketing - ExploreCurate

Mad Men: galet bra content marketing


Emmy-galan, världens mest prestigefulla prisutdelningsceremoni för TV-serier, gick av stapeln i Los Angeles förra söndagen den 20.9. Galans stora vinnare var HBO:s fantasyfenomen ”Game of Thrones” (vars fantastiska content marketing vi skrivit om här) men en av kvällens tveklöst mest välförtjänta vinnare var Jon Hamm, som vann ”Bästa Manliga Huvudroll” för sin roll som Don Draper i AMC:s ”Mad Men”. Hamm har under seriens sju säsonger varit nominerad 5 gånger men aldrig vunnit förrän nu, så det var på tiden (och i sista minuten) som han prisbelöntes för seriens sista säsong.

”Mad Men” handlar om Sterling Cooper & Partners, en reklambyrå i New York på 1960-talet där Don Draper och hans kollegor arbetar. Under sju säsonger tar dramaserien dem igenom tre decennier av giftermål, barn, rivaliteter, dödsfall, otrohet, fester, ekonomiska problem och så klart hundratals (verklighetsbaserade) reklamkampanjer.

Det finns många minnesvärda exempel på hur content marketing används för att marknadsföra ”Mad Men” i sju säsonger. Trots att vi nu sagt farväl till serien finns det inget som säger att vi inte ännu kan se den som en inspiration, både rent handlingsmässigt (vi skrev här om de kändaste verkliga reklamerna som byrån i serien ”hittade på”) och från ett verkligt affärsperspektiv. Här är sju exempel på galet bra ”Mad Men”-relaterad content marketing:

1. Mad Men Yourself

Det mest renodlade exemplet på content marketing som seriens marknadsfördes med var sajten Mad Men Yourself. Där kunde fans av serien göra en animerad avatar, en ”Mad Men”-version av dem själva. De kunde välja kläder, frisyr och accessoarer för figuren inspirerade av sina favoritkaraktärer i ”Mad Men” och visa sitt stöd för serien med att dela dem i sina egna sociala kanaler.

avatar-2-560
På hemsidan (och appen) Mad Men Yourself kunde alla kreativa och fantasifulla fans skapa egna karaktärer som hade passat in perfekt i 1960-talets New York.

 

2. Banana Republic

En annan kampanj som riktades till de tittare som gillade att föreställa sig själv som karaktärerna i serien och ville ta det ett steg längre var klädkollektionen i samarbete med den amerikanska mellanpriskedjan Banana Republic. Kollektionen designades i samarbete med seriens Emmy-belönade kostymdesigner Janie Bryant och blev så framgångsrik att den resulterade i fyra kollektioner till.

banana-republic-mad-men-collection
Inte konstigt att kollektionen sålde slut på nolltid – karaktärerna i ”Mad Men” är några av de mest välklädda i TV-historien.

 

3. Estée Lauder

För de kvinnliga fansen som inte tyckte att det räckte med att klä sig i ”Mad Men”-inspirerade klänningar gjorde Estée Lauder också en skönhetskollektion inspirerad av serien. Klassisk svart eyeliner och röda läppar har varit populära i alla tider, men serien fick ännu fler kvinnor (och män) attraherade av retro-looken.

Screen-Shot-2012-03-27-at-10.03.15-AM-1024x667
Modellen i Estée Lauders ”Mad Men”-inspirerade sminkkollektion var klart stylad för att efterlikna Dons fru Betty (spelad av January Jones).

 

4. Sterlings’s Gold

Likt boken skriven av ”Ari Gold” från ”Entourage” (mer om den här) publicerade även teamet bakom ”Mad Men” en bok skriven av en av seriens påhittade karaktärer. ”Sterling’s Gold – The Wit and Wisdom of an Ad Man” gav läsarna tips om hur man klarar sig i livet och reklambranchen signerade den charmiga och framgångsrika Roger Sterling (spelad av John Slattery.)

sterlings-gold-mad-men
Roger Sterlings självbiografiska bok figurerade ofta i seriens femte säsong – och fansen blev överlyckliga när det visade sig att den kunde köpas i verkligheten.

 

5. Instagram

Seriens egna kanaler har inte varit mindre ambitiösa än deras samarbetspartners. En som var speciellt välkurerad var seriens Instagram, där det inför den sista säsongen postades bilder, memes och citat från seriens hela sändningstid. Även de mindre kända karaktärerna och avsnitten fick uppmärksamhet på kontot och man märker tydligt att den ansvariga personen för kontot är ett äkta ”Mad Men”-fan.

mad-men
Instagramkontot för ”Mad Men” fylldes inför sista säsongens premiär av tillbakablickar och andra bilder speciellt ämnade för att väcka fansens nostalgi och känslor. Här syns sekreteraren som blev copywriter Peggy Olsen (Elizabeth Moss) i en av de tidiga säsongerna.

 

6. Lucky Strike

När journalister och marknadsförare försökt fråga serieskaparen Matthew Weiner om produktplacering i ”Mad Men” har han varit notoriskt hemlighetsfull. Vissa varumärken (t.ex. Cadillac) har gått ut med att deras närvaro i serien är sponsrad, medan andra hållit tyst. Ett av de sistnämnda är tobaksmärket Lucky Strike, som enda sedan första säsongen haft en prominent plats i serien (bland annat som det allra första märke Don gör en kampanj för i premiäravsnittet). Naturligtvis fanns det i både seriens och tobaksmärkets intresse att få det här att se ut som ett sammanträffande, speciellt när seriens glamourösa serierökande resulterade i en massiv försäljningsökning av Dons favorit-”Luckies”.

MadMen11
Ett bra exempel på hur otroligt bra (eller närmare bestämt dåligt) inflytande ”Mad Men” hade är den ökade försäljningen av Lucky Strike-cigaretter.

 

7. Coca-Cola

Sista avsnittet av ”Mad Men” slutade med en scen där Don (efter en säsong där han kämpade med alkoholmissbruk, depression och inget jobb på reklambyrån) kom till en hippiekoloni i Californien. Där kunde han äntligen slappna av, och i seriens allra sista scen ses han sitta i yogaposition med Stilla Havet i bakgrunden och ett leende på läpparna. Sedan klipps scenen över till Coca-Cola-reklamen ”I’d like to buy the world a Coke”, allmänt sedd som en av världens bästa och mest kända reklamer.

Scenen fungerar på så många sätt: den ger serien ett lyckligt slut och visar att Don kommer att klara sig och återvända till reklamindustrin, den är visuellt och dramaturgiskt minnesvärd och den anspelar åter igen på tittarnas nostalgi. Och den säljer Coca-Cola. Märket påstod att de inte betalat för att ”Mad Men” skulle använda just deras reklam som avslutning på serien, men i så fall var de bergsäkert tacksamma för gratisreklamen.

Coca-Cola tackade för gratisreklamen i seriens final med att marknadsföra "Mad Men" i sina egna kanaler.
Coca-Cola tackade för gratisreklamen i seriens finalscen med att marknadsföra ”Mad Men” i sina egna kanaler. Delad glädje är dubbel glädje!