Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Hur ska vi bemöta de här jobbiga nittiotalisterna? - ExploreCurate

Hur ska vi bemöta de här jobbiga nittiotalisterna?


För bara några år sedan kunde man stöta på dem när man var bortbjuden på middag hos några bekanta, men det var ganska flyktigt. De hälsade artigt och sen gick de och la sig vid åtta… Nu 10 år senare stormar de in och rör om på arbetsplatser runt om i landet och det är något med deras attityd som inte känns helt bekvämt.

För det är väl inte vi sjuttiotalister det är fel på? Herregud vi är ju… unga. Eller?

Don’t ask me about the next big thing, ask the twentysomethings on my team.

Allt fler företag behöver anpassa sig föra att ta emot de oerhört talangfulla, digitalt DNA-stinna och samtidigt väldigt krävande nittiotalisterna. Det är en utmaning företag i hela världen upplever just nu och därför känns det relevant att komma med 5 tips om hur du skapar ett mer ”millennial-friendly” företag.

1. Få dem att känna sig värdefulla 

Nittiotalisterna har liten eller ingen alls förståelse för auktoritet. Åtminstone inte som vi är vana att definiera den strukturen. De ifrågasätter om de inte tycker lika och att helt plötsligt få in ett gäng icke ”ja-sägare” kan vara en kulturchock för många företag.

Uppskatta istället deras ifrågasättande för vad det är. Det handlar om att de vill känna sig värdefulla. Vilket de blir om du använder deras styrkor på bästa sätt.

2. Häng med i den effektiva, ”good enough” eran

Nittiotalister har ingen förståelse för varför man ska vara på jobbet och inte jobba. Finns det en sån kultur på ditt företag kommer det att bli en krock. Den svenska oskrivna regeln om att involvera, skapa konsensus, ta ett varv till o s v är också något som inte är kompatibelt med de effektiva nittiotalisterna som tycker att ”good enough” är… tillräckligt bra.

Låt dig heller inte luras av att nittiotalister verkar frånvarande eller t o m ointresserade. De har utrustats och tränats för att kunna göra flera saker samtidigt. Som t ex att hålla på med mobilen eller sitta och arbeta i ett stimmigt café.

3. Se till att du är konkurrenskraftig

Hos oss får du arbetslivserfarenhet istället för hög lön. Det är ett argument som inte biter på den väl pålästa generationen som är vana att jämföra allt de köper på olika jämförelsesajter och JA, det finns flera sådana som jämför företag också.

Glöm guldklocka, karriärstege och utvecklingssamtal. Cash är det som gäller.

Läs också: Rapporten om hur digitala ungdomar egentligen är

4. Företagskultur

Nittiotalister är allergiska mot företag som pratar om företagskultur, men det som de äldre (som inspirerats av olika kurser) kallar för företagskultur är viktigt.

Företagskultur för nittiotalister handlar om tre saker. Att företaget är schysst mot de som jobbar där och bidrar till samhället. Och att det finns sköna kollegor att hänga med. Det är m a o viktigt att ha nittiotalister om man vill ha fler nittiotalister.

5. Riv förlegade hierarkier

Klassiska hierarkier bygger på hur långt man arbetat på företaget, företräde för män och ledningsgrupper som gärna håller varandra om ryggen.

Det håller inte alls och det beror inte på nittiotalisterna. Det beror bara på att det är riktigt korkat. 

Källa: SpeakUp

Läs också:

Det här ska du tänka på när du skapar digitalt innehåll för de 3 generationerna

Så påverkar åldern hur vi använder Internet (ladda ner gratis rapport)

Så gör du för att påverka milleniumbarnen

Allt du inte visste (men borde veta) om generation Z