Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
"We Are Your Friends" - Ingen content marketing-hit - ExploreCurate

”We Are Your Friends” – Ingen content marketing-hit


Hittills har de flesta artiklar jag skrivit här på ExploreCurate mest handlat om filmer som lyckats extra bra med sin content marketing. Och visst är det mycket man kan lära sig av att imitera content marketing-teamen bakom till exempel ”The Hunger Games” och ”Jurassic World”, men ett annat sätt är att studera de misstag andra content marketers gjort – och undvika att själv gå i samma fällor.

Filmen jag har valt att analysera är ”We Are Your Friends” som har Sverigepremiär i oktober (om de amerikanska recensionerna är något att gå efter kan det dock vara bäst att undvika den). Den handlar om en ung kille (spelad av Zac Efron) från Los Angeles som drömmer om en karriär som Electronic Dance Music (EDM)-DJ. Hans kärleksintresse spelas av Emily Ratajkowski, mest känd som topless-tjejen i musikvideon för Robin Thickes låt ”Blurred Lines”. Man tycker att filmstudion redan innan de gav grönt ljus borde ha insett hur liten sannolikheten att ”We Are You Friends” skulle bli en succé var minimal. Men man kan ändå undra om bättre marknadsföring skulle ändå ha kunnat hjälpa filmen, så att den inte hade fått det sämsta öppningsveckoslutet i USA på över 20 år…

Här är fyra saker som ”We Are Your Friends” gjorde fel – och vad man som content marketer kan lära sig av dem:

1. Att ha en dålig rubrik

Alla vet hur viktigt det är med rubriksättning inom content marketing. Rubriken ska både locka till läsning och göra klart vad det handlar om. Det första misstaget filmstudion bakom filmen gjorde är naturligtvis filmens titel: We Are Your Friends. Den lyckas med konststycket att vara både vag och missvisande – skulle någon kunna anta att en film med den titeln handlar om en aspirerande DJ spelad av Zac Efron? Och nej, förkortningen #WAYF är inte något bättre.

Vänskapligt råd: Gör klart vad det handlar om redan i rubriken, och gör rubriken lockande. Som content marketer vill du sälja en produkt eller ett varumärke genom att bädda in det i redaktionellt innehåll, men om din rubrik är så intetsägande att folk inte ens lockas att läsa innehållet är det ju omöjligt.

Märk även taglinen "Drops Summer 2015". Med en klarare titel skulle den har varit perfekt, men nu finns det inget som förklarar att filmen handlar om DJs och den blir bara intetsägande.
Märk även taglinen ”Drops Summer 2015”. Med en tydligare titel skulle den har varit perfekt, men nu finns det inget som förklarar att filmen handlar om DJs och den blir därför bara intetsägande.

 

2. Att inte ha koll på sin publik

En annan solklar sak marknadsföringsteamet bakom WAYF borde ha tänkt på är att deras målgrupp, ungdomar som faktiskt är fans av EDM-musik, inte är en särskilt köpkraftig biopublik. De föredrar ofta att streama filmerna de ser, antingen olagligt eller via tjänster som Netflix. Om filmen i fråga inte är en massiv och spoilerkänslig blockbuster (typ ”Avengers”) har de ingen skillnad om de ser filmer på bio eller hemma. Många av dagens ungdomar har inte ens något emot att se filmer på sina smarttelefoner, så att direktlansera en film för dem i över 2000 biosalonger (bara i USA) var rent ut sagt idiotiskt.

Vänskapligt råd: Det lönar sig att välja distributionskanal efter målgruppens vanor. WAYF hade kanske lyckats bättre om den helt enkelt lanserats via en streamingtjänst direkt, eller i alla fall i färre salonger.

Emily Ratajkowsk and Zac Efron på galaspremiären för  "We Are Your Friends" i London. Man kan fråga sig om en sådan här film inte hade lyckats bättre genom en  coolare och mer avslappnad premiär, kanske på nätet?
Zac Efron och Emily Ratajkowski på galaspremiären för ”We Are Your Friends” i London. Man kan fråga sig om en sådan här film inte hade lyckats bättre genom en coolare och mer avslappnad premiär, kanske på nätet?

 

3. Att vara FÖR fokuserad på sociala medier

Alla bra content marketers vet vikten av att använda sociala medier i modern marknadsföring. Och det var faktiskt teamet bakom WAYF väldigt duktiga på. Problemet vara bara att de endast använde sig av sociala medier. Efter det usla öppningsveckoslutet sa många människor som blev intervjuade om varför de inte sett den att de helt enkelt inte varit medvetna om filmen, eftersom dess trailers visats så lite och posters inte satts upp i de flesta biografer.

Vänskapligt råd: Sociala medier är ett ypperligt marknadsföringsredskap, men underskatta ändå inte vissa former av traditionell marknadsföring. Det finns en orsak att TV-reklam och trailers ännu är de primära verktygen för filmmarknadsföring, och bara för att de är mer traditionella behöver det inte betyda att de är dåliga.

Om man har miljontals följare på instagram (vilket både Emily Ratajkowski och Zac Efron har) och inte ens kan få en miljon tillräckligt intresserade av en fil man medverkar i är det kanske dags för marknadsföringsteamet att hoppas på att något annat än likes ska betyda att filmen blir en hit.
Om man har miljontals följare på instagram (vilket både Emily Ratajkowski och Zac Efron har) och inte ens kan få en miljon tillräckligt intresserade av en fil man medverkar i är det kanske dags för marknadsföringsteamet att hoppas på att något annat än likes ska resultera i att filmen blir en hit.

 

4. Att inte ha en tillräckligt catchy hook

Det är fascinerade att en film om EDM (av alla saker) så totalt missat att ge filmens marknadsföring en ”hook”, alltså något som griper tag i den potentiella publiken och får dem att känna att de inte kan missa filmen.

Vänskapligt råd: Som content marketer är det viktigaste att locka publiken till just ditt varumärke på kreativa och roliga sätt. Se till att förklara för publiken varför just din produkt är unik, annars kommer de inte att bry sig.

Den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Emily Ratajkowski verkar till och med själv osäker på vad filmen hon är med i handlar om.
Den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Emily Ratajkowski verkar till och med själv osäker på vad filmen hon är med i handlar om.

 

Läs också:

Hollywoodstjärnornas Lifestyle Blogs: strålande content marketing

6 content marketing-hemligheter från Victoria’s Secret

Barbie bland de bästa på content marketing