Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Därför ifrågasätts autoplay video - ExploreCurate

Därför ifrågasätts autoplay video


Autoplay för native videos på sociala plattformar som Facebook och Twitter har varit måltavla för heta diskussioner de senaste veckorna.

Facebook introducerade funktionen i användarflöden på desktop och i mobiler i december 2013, Twitter är i full färd med att implementera autoplay för alla native videos, GIFs och Vines uppladdade till plattformen.

Fördelarna med autoplay anses bland annat vara mer engagemang, fler visningar av videos som därmed även blir attraktivare för annonsörer. I grunden handlar det om att få användarna att sluta scrolla, om än bara för ett par sekunder.

Men konsekvensen blir att samma användare riskerar att exponeras för videoinnehåll de själva inte valt att se, eftersom funktionen för autoplay per default är aktiverad.

Debatten intensifierades i slutet av juli, när NY Times publicerade en video på sin Facebooksida – med nästan tio miljoner följare – som visade flera oidentifierade män skjutas till döds ute till havs. 

screen-shot-2015-08-16-at-23-41-27
Från NY Times sajt.

Reaktion från läsarna lät inte vänta på sig och de kritiska kommentarerna kretsade både kring själva innehållet och just autoplayfunktionen.

”How do I turn autoplay off?”

Flera efterfrågade också ett varningsmeddelande i början av videoklippet. NY Times redaktör för sociala medier, Cynthia Colling, berättar att det även var den första tanken, men att man ändå beslutade sig för att ta bort videon från Facebook.

Videon ersattes på Facebook av ett inlägg med en förklaring och en länk till samma artikel på NY Times sajt, där videon fortfarande var publicerad.

”If we could do it all again… there would have been a discussion about whether or not we should upload the video at all.” … ”But if we decided to upload the video I absolutely would have added a warning.”

Diskussionen tog ny fart i onsdags, när två TV-journalister sköts till döds i Virginia, USA och förövaren publicerade videoklipp på händelsen i sociala medier. Kontona på Facebook och Twitter stängdes snabbt, men innehållet hade redan hunnit spridas vidare.

Och med autoplay aktiverat kastades Facebook- och Twitteranvändare rakt in i dramatiken helt ovetande vad som visades.

När man sätter sig ned för att se nyheter på till exempel TV, förbereder man sig för att det kan dyka upp otäcka eller skrämmande bilder, menar en kommentator, men för den som sitter och scrollar igenom bilder från bröllop blir det desto mer chockerande.

De affärsmässiga fördelarna med autoplay har gjort att publicister i allt högre grad väljer att ladda upp native videos till sociala plattformar och NY Times är inte ensamma om att kritiseras för innehållet i videoklipp. Det är dock svårt att få en överblick hur ofta det sker eftersom nyhetsmedier inte är särskilt transparenta kring när deras innehåll raderas från sociala plattformar.

Publicister har kritiserats för att befintliga, interna regelverk för publicering av innehåll på egna sajter och kanaler, inte är uppdaterade för att fungera även på sociala plattformar.

Något som flera experter menar att det är dags för, speciellt med tanke på att just autoplay är en av huvudfunktionerna i omskrivna Facebook Instant Articles och Twitters kommande Project Lightning.

// … Vill du veta mer om digitala medier och den senaste utvecklingen av nyhetsdistribution, hör av dig till peter@explorecurate.com.

LÄS ÄVEN

Tio artiklar om hur New York Times leder den digitala nyhetsutvecklingen

Därför är nyheter också förträfflig content marketing

Videofajten som blir allt tuffare

KÄLLA: The Media Breafing, Digiday.