Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
7 tips för att lyckas med din "hisspitch" - ExploreCurate

7 tips för att lyckas med din ”hisspitch”


Tid är den verkliga hårdvalutan och att få attention för sin idé har blivit en allt viktigare förmåga för entreprenörer och intraprenörer. Begreppet ”elevator pitch” eller ”hisspitch” på svengelska är mer relevant än någonsin.

Om du inte är helt bekväm i ämnet utan anser att fantastiska idéer mår bäst av ett stort konferensrum och ett set om minst 50  powerpointslides så ska du ta del av de här 7 tipsen.

5 saker att tänka på när du ska pitcha din startupidé

1. Var kortfattad

Det ligger i själva namnet. Man får inte så mycket tid i en hiss och då ska man veta att begreppet kommer från ”Amerikat” där hissarna har betydligt fler våningar. Det handlar faktiskt om att kunna presentera sin idé mellan 2 våningar och då kan du oavsett hur höga husen är där du bor förstå hur kort tid du har på dig.

2. Var tydlig

Från din första mening till den sista måste allt var supertydligt. Ta bort alla ord som räknas som fackspråk. Det handlar också om hur du levererar de få meningar du har på dig. Energi, rak i ryggen och ögonkontakt är tre bra grundregler.

3. Gör hemläxan och leverera relevant och riktat till den som lyssnar

Du gör inte en hisspitch om du inte har studerat den du ska tala till ordentligt först. När du har gjort hemläxan riktigt bra kommer du att uppnå en musikalitet som är i full harmoni med mottagarens smak.

4. Max 3 fördelar

Väl förberedd kommer du att hitta rätt i ”what’s in it for you”. Men det är lätt att vilja ösa på med allt för många fördelar. Skippa ”nice to have” och fokusera på max 3 ”need to have” fördelar.

5. Vilket problem löser du?

En bra idé löser ett tydligt upplevt problem. Börja med problemet och får du accept för att det är ett tydligt upplevt problem så har du vunnit halva matchen. M a o fokusera på att beskriva problemet så tydligt som det går och naturligtvis är du påläst så att du vet att just det här problemet är mottagarens allra största.

6. Glöm inte vad du vill ska hända

I digital försäljning brukar man tjata om den s.k. CTA-knappen (call-to-action), d v s knappen som vi vill att användaren ska klicka på. På samma sätt får du inte glömma att styra hisspitchen så att det finns ett tydligt nästa steg.

7. Det handlar om att få ett ja

Felet många gör är att man vill ha ut allt för mycket av en hisspitch. Det är inte där du gör avslut. Hisspitchen är där du ska skapa ett intresse och ett nästa steg. Du vill ha ett ja. Allt handlar om att få ett ja. Ett ja till ett fördefinierat nästa steg.

Vad mer kan man begära mellan våning 8 och 9 i en hiss?

Källa: Entrepreneur

Läs också:

Fakta som visar att kvinnor är bättre entreprenörer trots både sämre förutsättningar och självförtroende

Här är de bästa råden till alla techtjejer som är i början av sin entreprenörsresa

E-handelsentreprenörernas 7 bästa tips