Mobil annonsering mår inte bra. Det är publicister och annonsörer ense om. Banners och interstitials, helskärmsannonser, säljer, visst, men retar samtidigt gallfeber på oss användare.
Nu säger NY Times goodbye till hela det gamla klassiska konceptet och media håller andan.
Kan det här vara det strategiska steget mot lösningen som får hela den mobila annonsaffären att friskna till?
Dålig prestanda, problem med användardata, statistik och inte minst annalkande hot från annonsblockerare, bidrar till att fler och fler publicister styr över sitt utvecklingsfokus mot mer innehållsbaserad annonsering på bekostnad av display. Native är nyckelordet och det växer snabbt, på desktop och mobilt.
Men NY Times tar ett steg till, eller ett snarare ett jättekliv, när mediehuset i höst kastar de gamla mobila annonsplatserna på den digitala sophögen, och lanserar ett nytt annonsformat i sina appar och på mobilsajter.
Mobile moments är annonser specialbyggda för sju tidpunkter under dagen, baserat på en tolv månaders intern studie, och inkluderar morgon (med 25 procent av trafiken), lunch och kväll.
Mobile moments har vuxit fram under otalet möten, där redaktionella team planerat morgon- och kvällssammanfattningar för sajter och appar, samtidigt som annonsteam lyssnat, studerat och samtidigt bollat egna idéer. Förhoppningen är att annonserna inte kommer att sticka ut mer än nödvändigt, dvs med tydliga ad-markeringar, men att samtidigt följa formen av det redaktionella innehåll de omges av.
I grunden påminner Mobile moments om de annonser sociala plattformar som Facebook och Twitter erbjuder i användarnas mobila nyhetsflöden.
Exempelvis kommer annonser tidigt på morgonen, likt de redaktionella sammanfattningarna, att vara starkt textbaserade. Kvällsversionerna däremot, innehåller mer bilder och videos för att komplettera den redaktionella genomgången på mobila sajter och i appar.
En av huvudmålsättningarna har naturligtvis varit att inte ”störa” läsandet i nyhetsflödet på sajten. Men annonserna kommer ändå att ta upp hela skärmbredden, likt redaktionellt innehåll, och 75 procent av ytan vertikalt. Detta enligt NY Times generella strategi för att minska antalet annonser – och därmed öka chansen att de blir sedda.
Försäljningen av annonserna begränsas till en tidsperiod per annonsör, en modell av sponsoravtal med ett visst antal garanterade exponeringar. Annonserna produceras av NY Times inhouse-byrå, och fokus ligger på korta texter, så kallade ”screenplays”, skräddarsydda för aktuell tidsperiod under dagen. Annonsörerna har möjlighet att själva bidra med innehåll, även om det kontrolleras av T Brand Studio.
NY Times placerar Mobile moments under benämningen native advertising och native stod under 2014 för tio procent av de digitala inkomsterna. Med Mobile moments hoppas företaget öka mobilens bidrag till en affär som fortfarande domineras kraftigt av desktop.
”It’s the first ad product we’ve put out where we’re really trying to model the ad product around how we’re modeling how our newsroom thinks about their own stories on the mobile device.”
I en intervju på inma.org berättar Aftonbladets utvecklingschef Rickard Tornblad att även om dagens mobila banners är lätta att sälja, förväntar han sig att de kommer att ersättas med mer innovativa former av annonsering, inklusive sponsrat innehåll och native advertising.
ExploreCurate.com tidigare har skrivit om SnapChat och VD Evan Spiegels planer på att revolutionera mobil annonsering. Här kan du läsa om hans sex viktigaste punker inför framtiden.
Vill du veta mer om Digitala medier, hör av dig till peter@explorecurate.com.
LÄS ÄVEN
Är det bara publicisterna som tjänar på native advertising?
Klick och exponeringar – nej, det räcker inte för native advertising
3 saker du inte fattar om Native Advertising
KÄLLA: Digiday, INMA.